HDP Grécka klesne tento rok o 5 %

Atény 24. apríla (TASR) – Hrubý domáci produkt (HDP) Grécka, ktoré zápasí s dlhovou krízou a je odkázané na finančnú pomoc zo zahraničia, sa v tomto roku zníži o 5 %. Uvádza to grécka centrálna banka vo svojej najnovšom odhade, ktorý je horší ako marcová predpoveď, keď ešte očakávala medziročný pokles HDP o 4,5 %.
Na ilustráciu, Európska únia vo svojej jarnej prognóze predpovedala Grécku o niečo miernejší pokles ekonomiky, a to medziročne o 4,75 %.
Guvernér banky Jorgos Provopulus zároveň vyzval politikov, aby aj po predčasných voľbách, ktoré sa uskutočnia 6. mája, pokračovali v programe úspor a reforiem. Upozornil ich, že politická neistota by mala mimoriadne bolestivé následky pre grécku ekonomiku. Ako dodal, vláda v Aténach si musí vybrať – buď bude pokračovať v reformách a čerpať pomoc od eurozóny a Medzinárodného menového fondu, alebo sa bude musieť vzdať eura.
Rekapitalizácia gréckych bánk pomôže zlepšiť ekonomické prostredie v krajine a HDP by tak podľa centrálnej banky mohol už na budúci rok konečne vzrásť. Miera nezamestnanosti sa však tento rok vyšplhá na 19 %.
Informovali o tom agentúry AP a Bloomberg.

Súvisiace články

Aktuálne správy