Šéf gréckych konzervatívcov sľubuje nižšie dane

Atény 22. apríla (TASR) – Predseda gréckej konzervatívnej strany Nová demokracia Antonis Samaras prisľúbil Grékom zníženie daní a zvýšenie sociálnych výdavkov, ak 6. mája vyhrá parlamentné voľby. Zároveň však dodal, že bude rešpektovať rozpočtové ciele stanovené medzinárodnými veriteľmi.
Samaras, ktorého strana má najväčšie šance na víťazstvo vo voľbách, už niekoľkokrát kritizoval podmienky úveru, ktorý Grécko zachránil pred bankrotom. "Základom nášho ekonomického plánu je oživenie hospodárstva," povedal Samaras na predvolebnom mítingu a dodal, že pri tvorbe podmienok záchranného úveru sa podcenil rozsah recesie v Grécku.
Podľa šéfa Novej demokracie by sa dane v Grécku mali už začať znižovať a plánuje začať so znižovaním firemnej dane z 23 % na 15 %. Cieľom je podporiť spotrebu a vytváranie pracovných miest, čo je podľa neho kľúčové na oživenie ekonomiky po rokoch recesie. V budúcnosti by sa mohla znížiť aj daň z pridanej hodnoty, a to z 23 % na 19 % a daň z príjmu v najvyššom pásme zo 45 na 32 %.
Napriek týmto plánom Samaras uviedol, že rešpektuje stanovený cieľ zníženia rozpočtového deficitu v tomto roku na 7,3 % hrubého domáceho produktu a v ďalších rokoch na nižšie úrovne. To plánuje dosiahnuť skresaním "nadmerných" výdavkov verejného sektora. Ďalšie financie očakáva od zdanenia nových produktov stávkovej spoločnosti OPAP, ktorá je pripravená na privatizáciu. Akékoľvek prípadné zmeny v úverových podmienkach pre Grécko si však vyžadujú súhlas Európskej únie a Medzinárodného menového fondu.
Informovali o tom agentúry Reuters a AP.

Súvisiace články

Aktuálne správy