Ochrana duševných práv patrí vo firmách k tomu najpodstatnejšiemu

Bratislava 22. apríla (TASR) – Súkromné spoločnosti investujú ročne obrovské finančné prostriedky do vývoja nových technológií a softvérových produktov. Ochrana duševných práv tak v nich patrí k tomu najdôležitejšiemu. "Je to jedna z najpodstatnejších vecí v Microsofte, pretože vytvárame najmä produkty intelektuálneho vlastníctva, softvér. Náš záujem chrániť to, čo vytvoríme, je veľký, pretože nás stojí nemalé úsilie," podotkol pre TASR riaditeľ oddelenia podpory vývojárov Microsoft Slovakia Gabriel Fedorko.
Základným spôsobom ochrany duševných práv vo firme je licencovanie. Využívanie patentového práva je bežné skôr v Spojených štátoch amerických. "Slovensko vo všeobecnosti málo patentuje," priblížil Fedorko. Toto je podľa neho cítiť aj v celej Európe, pretože európske právo sa zameriava skôr na ochranu autorských práv než na patentovanie.
"V našej spoločnosti platí registruj, registruj registruj," doplnil riaditeľ pre právne záležitosti spoločnosti Telefónica Slovakia Dávid Durbák. Ako ochrannú známku tak firma registruje takmer všetko a prísne tieto záležitosti stráži. Patenty preberá od spoločností v rámci skupiny Telefónica, predovšetkým od spoločnosti Telefónica Digital, ktorá bola založená práve na vývoj noviniek v oblasti telekomunikácií, ktoré si, samozrejme, dáva patentovať.

Súvisiace články

Aktuálne správy