NBS udelila na finančnom trhu pokuty vo výške 793 tis. eur

Najväčšia časť z udelených pokút v ostatných troch rokoch smerovala do sektora bankovníctva, keďže bankové domy dostali za roky 2009 až 2011 pokuty vo výške 380 tis. eur.

Národná banka Slovenska (NBS) udelila v ostatných troch rokoch subjektom pôsobiacim v jednotlivých sektoroch finančného trhu pokuty v celkovej výške 792 850 eur. Najväčšia časť z týchto finančných pokút pritom smerovala do sektora bankovníctva, keďže bankové domy dostali za roky 2009 až 2011 pokuty vo výške 380 tis. eur. Druhá najvyššia časť udelených pokút centrálnou bankou smerovala do sektora poisťovní. Udelené finančné pokuty v tomto sektore dosiahli v jednotlivých rokoch postupne výšku 203,5 tis. eur, 28 tis. eur a 5 tis. eur. Celkovo tak do oblasti poisťovníctva smerovali sankcie vo výške 236,5 tis. eur.

V oblasti finančného sprostredkovania udelila NBS za tri roky pokuty v objeme 14,1 tis. eur a v oblasti dôchodkového sporenia sankcie za 3 tis. eur. Do oblasti kapitálového trhu smerovali pokuty v celkovej výške 137,7 tis. eur a do sektora kolektívneho investovania sankcie v objeme 20 tis. eur. Poslednou z oblastí je devízová, kde výška pokút od roku 2009 do roku 2011 dosiahla v úhrnne 1 550 eur. Centrálna banka však upozorňuje, že finančné pokuty nie sú jediným využívaným nástrojom v rámci dohľadu. „Národná banka Slovenska má k dispozícii viacero nástrojov, ktorými môže dosiahnuť nápravu prípadného protiprávneho konania dohliadaných subjektov, finančná pokuta je len jedným z nich,“ uviedla pre agentúru SITA hovorkyňa NBS Petra Pauerová.

Pri zvažovaní, ktorý druh sankcie centrálna banka zvolí, prihliada NBS podľa hovorkyne na jednotlivé kritériá, akými sú povaha, závažnosť, rozsah, dĺžka trvania, ako aj následky zistených nedostatkov. „V oblasti finančného trhu sa využívajú okrem pokút i opatrenia na nápravu, uloženie opravy hlásenia alebo výkazu, prípadne účtovnej evidencie, uloženie opravy nesprávnej informácie, až po závažné sankčné nástroje ako zavedenie nútenej správy alebo odobratie povolenia,“ dodala Pauerová.

Správnou voľbou sankčného nástroja sa má podľa NBS dosiahnuť predovšetkým preventívny význam, ktorým centrálna banka sleduje cieľ „prevenčne pôsobiť proti prípadnému porušovaniu právnych predpisov v budúcnosti“. Spomínané pokuty subjektom finančného trhu uložil Útvarom dohľadu nad finančným trhom NBS, podľa hovorkyne centrálnej banky však nezohľadňujú prípadné zmeny výšky pokút, o ktorých rozhodol na základe odvolaní subjektov druhostupňový orgán, resp. Najvyšší súd SR.

Súvisiace články

Aktuálne správy