Zaisťovateľom postúpili poisťovne 13,5 % z poistného

V minulom roku vytvorili komerčné poisťovne technické poistné v objeme 2,04 mld. eur, pričom zaisťovateľom postúpili 275 mil. eur

Slovenské komerčné poisťovne postúpili zaisťovateľom v minulom roku technické poistné v celkovej výške 275 mil. eur, čo je z celkového poistného podiel zhruba 13,5 %. Ako ďalej uviedla Národná banka Slovenska, podiel zaistenia pokračuje v miernom raste, keďže za rok 2010 to bolo 13 %. Zaisťovalo sa najmä neživotné poistenie, kde podiel zaistenia presiahol vlani v júni 29 % a udržal sa na tejto úrovni až do konca roka. „Podiel zaistenia plynule rastie od roku 2008, aj keď zatiaľ nedosiahol maximá z rokov 2002 až 2004,“ uviedla centrálna banka.

Podiel zaistenia sa medziročne zvýšil vo všetkých hlavných odvetviach neživotného poistenia, ako je povinné zmluvné poistenie, havarijné poistenie a poistenie majetku. Odvetvia s podielom zaistenia nad 50 % boli aktívne zaistenie, poistenie právnej ochrany a poistenie škôd na iných ako pozemných dopravných prostriedkoch. Nasledovalo poistenie majetku a všeobecnej zodpovednosti za škodu s pomerom zaistenia okolo 40 %. Tradične odvetvia s nízkou mierou zaistenia s pomerom okolo 15 % alebo menej boli všetky odvetvia životného poistenia, poistenie úrazu a choroby a havarijné poistenie.

Celkové technické poistné bolo v minulom roku podľa centrálnej banky vo výške 2,04 mld. eur, čo v medziročnom porovnaní predstavuje nárast o 1,3 %. Z toho životné poistenie vzrástlo o 1,3 % na 1,09 mld. eur a neživotné poistenie sa zvýšilo o 1,2 % na 0,95 mld. eur. Aj keď sektor zaznamenal vlani mierny rast, predkrízové úrovne sme podľa národnej banky stále nedosiahli.

Súvisiace články

Aktuálne správy