T. Geithner ocenil zvýšenie zdrojov MMF, reformy v EÚ musia pokračovať

Washington 21. apríla (TASR) – Rozhodnutie najväčších ekonomík navýšiť úverovú kapacitu Medzinárodného menového fondu (MMF) na dvojnásobok je pozitívnou správou, Európa však musí v reformách pokračovať. Povedal to dnes na zasadnutí MMF vo Washingtone americký minister financií Timothy Geithner.
Krajiny skupiny G20 prisľúbili MMF poskytnutie ďalších 430 miliárd USD (325,96 miliardy eur) na riešenie kríz, najmä však na pomoc zadlženým krajinám eurozóny. Spojené štáty ako najväčší investor MMF sa však spolu s Kanadou k ostatným štátom nepridali. Washington už dlhšie odmieta pridať ďalšie financie do fondu s tým, že o riešenie dlhovej krízy by sa mala postarať najmä Európa. Navyše, ako USA uviedli po rozhodnutí G20 navýšiť zdroje vo fonde, starému kontinentu pomáhajú dostatočne podporou jeho bankového systému.
Geithner ocenil kroky, ktoré Európa na stabilizáciu regiónu urobila, v reformách však musí pokračovať aj naďalej. "Úspech druhej fázy riešenia krízy bude závisieť od ochoty a schopnosti Európy využiť všetky nástroje na podporu krajín v regióne počas realizácie reforiem," povedal americký minister.
Zároveň dodal, že MMF môže slúžiť len ako dodatočná podpora v rámci riešenia krízy, nie ako hlavný záchranca. "MMF by mal hrať len vedľajšiu úlohu pri riešení problémov Európy. Tú hlavnú musí zohrať Európa sama dôslednými reformami," dodal Geithner.

Súvisiace články

Aktuálne správy