Krajiny G20 prisľúbili navýšiť zdroje MMF o 430 miliárd USD

Washington 21. apríla (TASR) – Najväčšie svetové ekonomiky prisľúbili Medzinárodnému menovému fondu (MMF) poskytnutie dodatočných 430 miliárd USD (325,96 miliardy eur), čím sa úverová kapacita inštitúcie zvýši v porovnaní so súčasným stavom na viac než dvojnásobok. Fond tak bude mať väčšie možnosti poskytnúť pomoc zadlženým krajinám eurozóny a ochrániť svetovú ekonomiku pred dôsledkami krízy v tomto regióne.
"Toto je mimoriadne dôležité rozhodnutie," povedala výkonná riaditeľka MMF Christine Lagardeová v reakcii na rozhodnutie G20. Ako dodala, spolu s navýšenými zdrojmi predstavuje finančná sila fondu okolo 1 bilióna USD. Táto suma zahrňuje okrem navýšeného objemu a súčasnej úverovej kapacity aj úvery, ktoré MMF medzičasom poskytol.
Navýšenie zdrojov prisľúbili takmer všetky krajiny G20, medzi nimi aj Čína, Brazília či Rusko. To už skôr informovalo, že poskytne MMF 10 miliárd USD. Financie však odmietli poskytnúť Spojené štáty, ktoré sú najväčším investorom MMF, ako aj Kanada.
Washington informoval, že Európe poskytol už dostatočnú pomoc zabezpečením dolárovej likvidity pre európske banky, no a Kanada uviedla, že Európa musí urobiť viac na posilnenie svojho ochranného valu. Dodala však, že v budúcnosti sa jej postoj môže zmeniť. V prípade USA sa však niektorí analytici zhodli, že dôvodom odmietnutia pridať sa k ostatným krajinám G20 môže byť aj fakt, že Barack Obama si pred prezidentskými voľbami nechce skomplikovať situáciu prísľubom ďalších financií pre nadnárodné finančné inštitúcie.
Finančné trhy navýšenie úverovej kapacity fondu privítali, čo posilnilo kurz eura, ktoré zaznamenalo najlepší týždeň od februára. Niektorí investori, ale aj zástupcovia MMF však dodávajú, že posilnenie zdrojov fondu neznamená vyriešenie dlhovej krízy v Európe. Pomôže Európanom iba získať čas na pokračovanie kľúčových ekonomických reforiem, ktoré sú na vyriešenie krízy rozhodujúce.
Informovali o tom agentúry Reuters a DPA.

Súvisiace články

Aktuálne správy