Ukrajina vidí ďalšie spôsoby využitia Eustreamu

Ukrajina má záujem využiť slovenský Eustream na prepravu plynu. „Je tam niekoľko možností, napríklad swapovým spôsobom zabezpečovať tranzit plynu na našom výstupnom bode v Kapušanoch. Druhou možnosťou je fyzická preprava, tam je časové hľadisko z pohľadu Eustreamu skoro dva roky, kým by sa to pripravilo,“ povedal minister hospodárstva Tomáš Malatinský po piatkovom rokovaní s ukrajinským ministrom energetiky a uhoľného priemyslu Jurijom Bojkom a premiérom Robertom Ficom.

Na rokovaní sa podľa Malatinského našlo aj tretie riešenie, ktoré opísal ako hybrid prvých dvoch. „Ja by som sa k tomuto riešeniu zatiaľ veľmi nevyjadroval, lebo ho Eustream ešte technicky neposúdil,“ skonštatoval.

Ukrajinský minister Bojko spomenul možnosť, pri ktorej by sa plyn prúdiaci zo západnej Európy ukladal do zásobníkov a pri vyššej cene plynu na trhu by sa následne predával.

Podľa Bojka momentálne Ukrajina vedie s Ruskom rozsiahle dialógy. Ich predmetom je zmluva o dodávke plynu, ktorú podpísala ešte minulá vláda. „Je zlá pre našu ekonomiku, pretože ceny plynu sú vysoké a pritom nemáme žiadne garancie o dodávkach plynu s použitím nášho transportného systému, čo je zlé aj pre Slovensko,“ povedal Bojko. Ten by zo strany Gazpromu uprednostnil zníženie cien a prísľub väčšieho objemu prepravovaného plynu. „Obe opatrenia sú pre nás veľmi dôležité,“ skonštatoval.

Po spustení prvej vetvy plynovodu Nord Stream sa znižujú dodávky plynu cez Ukrajinu. „Je tam myslím 20-percentný možný výpadok,“ komentoval Malatinský predpokladané zníženie výnosov na slovenskej strane.

Pokračovanie rokovaní o tranzite plynu sa podľa Malatinského očakáva v najbližšom čase. „Technikom a obchodníkom z Eustreamu bude trvať približne dva týždne, aby posúdili možné problémy,“ uzavrel. Obsahom piatkového rokovania boli aj oblasti ropy a elektriny, konkrétne body však ministri nekomentovali.

Súvisiace články

Aktuálne správy