MMF doteraz získal prísľuby na navýšenie zdrojov o 357 miliárd USD

Washington 20. apríla (TASR) – Medzinárodný menový fond získal doteraz prísľuby na navýšenie zdrojov potrebných na riešenie problémov zadlžených krajín eurozóny minimálne 357 miliárd USD (270,62 miliardy eur). Uviedla to dnes šéfka MMF Christine Lagardeová. Ako povedala, medzi zatiaľ poslednými krajinami, ktoré dodatočné financie prisľúbili, sú Británia, Austrália, Južná Kórea a Singapur. Ich spoločný príspevok predstavuje 41 miliárd USD, pričom Británia krátko predtým oznámila, že fondu poskytne 15 miliárd USD.
"Spolu s týmito financiami má MMF prisľúbených 357 miliárd USD," povedala Lagardeová. "Takáto široká odozva na našu žiadosť na navýšenie finančných zdrojov pomôže zvýšiť ekonomickú a finančnú stabilitu vo svete, čo je v záujme všetkých členských krajín," dodala šéfka fondu.
Úverová kapacita MMF je momentálne na úrovni 380 miliárd USD. Viac úverov by fond v prípade núdzovej situácie v eurozóne alebo inde poskytnúť nemohol. S novými úvermi, ktoré členské krajiny prisľúbili, sa však jeho úverová kapacita zvyšuje na viac než 700 miliárd USD, pričom táto suma sa ešte môže zvýšiť.

Súvisiace články

Aktuálne správy