Španielska vláda schválila ďalšie úspory za 10 miliárd eur

Madrid 20. apríla (TASR) – Španielska vláda dnes schválila ďalšie úsporné opatrenia, tentoraz v sektoroch školstva a zdravotníctva, v celkovom objeme 10 miliárd eur. V zdravotníctve chce Madrid v rozpočte centrálnej a regionálnych vlád ušetriť 7 miliárd eur. Zvyšné tri miliardy eur plánuje získať v školstve.
V rámci úsporných opatrení sa zvýšia poplatky za lieky. Vláda zároveň oznámila opatrenia proti takzvanému zdravotnému turizmu, ktorý podľa ministerstva zdravotníctva len v roku 2009 stál vládu 900 miliónov eur.
V školstve chce vláda ušetriť napríklad zvýšením počtu žiakov v triedach, znížením počtu učiteľov a univerzitných profesorov a predĺžením pracovnej doby učiteľov. Zvýšia sa aj poplatky na vysokých školách.
Španielska vláda musí tento rok znížiť rozpočtový deficit z 8,5 % hrubého domáceho produktu (HDP) v roku 2011 na tohtoročných 5,3 % HDP. Vláda už skôr oznámila úsporné opatrenia vrátane zvýšenia daní za približne 27 miliárd eur, tie však finančné trhy neupokojili a náklady Madridu na obsluhu dlhu začali rásť.

Súvisiace články

Aktuálne správy