Ceny ropy opäť rastú, americká WTI sa predáva tesne pod 103 USD/barel

Londýn 20. apríla (TASR) – Ropa opäť posilňuje a cena referenčnej americkej ropy WTI sa blíži k úrovni 103 USD (78,71 eura) za barel. A to aj napriek faktu, že signály oživenia americkej ekonomiky sú naďalej nerovnomerné.
Barel (159 litrov) americkej ropy WTI s májovým kontraktom sa dnes o 10.17 h SELČ predával po 102,84 USD. To je o 57 centov viac ako vo štvrtok (19. 4.) na konci obchodovania na newyorskej komoditnej burze. Počas štvrtka kontrakt stratil 40 centov a uzavrel na úrovni 102,27 USD za barel. Júnový kontrakt na ropu Brent dnes predpoludním zdražel o 69 centov na 118,69 USD/barel.
Americké spoločnosti ako Morgan Stanley, UnitedHealth Group, Southwest Airlines a Bank of America vo štvrtok zverejnili, že v uplynulom kvartáli dosiahli vysoké zisky. Sklamaním však boli správy o situácii na trhu práce, realitnom trhu a správa o vývoji spracovateľského priemyslu v USA.
Akciové trhy, ktoré obchodníci s ropou považujú za barometer nálady investorov, vo štvrtok v USA a v piatok v Ázii klesli.
V marci sa americká ropa ešte predávala po 110 USD za barel. Napätie týkajúce sa iránskeho jadrového programu sa však mierne uvoľnilo. Vyjednávači šiestich svetových mocností sa minulý týždeň stretli s predstaviteľmi Iránu a dohodli sa na ďalších rokovaniach, ktoré sa budú konať v máji.
Informovali o tom agentúry AP a Bloomberg.

Súvisiace články

Aktuálne správy