Správcovské spoločnosti vykázali vlani zisk 7,9 mil. eur

Nárast ziskovosti správcovských spoločností možno podľa centrálnej banky zaradiť medzi pozitívne stránky roku 2011. Okrem toho však na trhu kolektívneho investovania prevládali prevažne negatívne trendy.

Správcovské spoločnosti pôsobiace na slovenskom trhu kolektívneho investovania vykázali za minulý rok zisk vo výške 7,9 mil. eur. V medziročnom porovnaní tak ziskovosť tohto sektora vzrástla podľa údajov Národnej banky Slovenska (NBS) o 21 %. Na druhej strane sa však tempo rastu zisku spomalilo asi o jednu tretinu. „Výnos z poplatkov a provízií bol medziročne vyšší o 4 %. Relatívne malý prírastok tejto kľúčovej výnosovej položky oproti zmene v predošlom roku súvisí do veľkej miery s klesajúcim objemom spravovaných aktív v sektore,“ dodáva NBS v Analýze slovenského finančného sektora za rok 2011.

„Pozitívnym dopadom na ziskovosť sa prejavila marginálna úspora nákladov na poplatky a provízie,“ konštatuje centrálna banka. Prvýkrát v priebehu posledných troch rokov vzrástli v sektore náklady na prevádzku, a to pre vyššie personálne náklady. S výnimkou jednej správcovskej spoločnosti, ktorá sa v sledovanom období stiahla z trhu, ostatných sedem spoločností hospodárilo v roku 2011 s prebytkom. Nie všetky správcovské spoločnosti však dokázali akcelerovať tvorbu zisku a podľa NBS platí, že medziročný sektorový nárast bol výrazne koncentrovaný do dvoch správcovských spoločností.

Nárast ziskovosti správcovských spoločností možno podľa centrálnej banky zaradiť medzi pozitívne stránky roku 2011. Okrem toho však na trhu prevládali prevažne negatívne trendy. „Spravovaný majetok v sektore objemovo poklesol o 15 %. Domácnosti znepokojené dianím okolo krízy v eurozóne odpredali v čistej bilancii podielové listy v hodnote takmer pol miliardy eur. Najväčší odpredaj zaznamenali podielové fondy peňažného trhu,“ hodnotí minuloročný vývoj centrálna banka. Odpredaje fondov boli pritom koncentrované do druhej polovice roka 2011, s výrazným maximom v auguste.

Súvisiace články

Aktuálne správy