Rosnefť a ExxonMobil by mohli do ruských ložísk investovať cez 500 mld. USD

New York 18. apríla (TASR) – Americký ropný koncern ExxonMobil a ruská firma Rosnefť by mohli do spoločného prieskumu a produkcie ropy v Arktíde a Čiernom mori investovať vyše 500 miliárd USD (381,88 miliardy eur). Oznámili to dnes spoločnosti na prezentácii pred finančnými analytikmi v New Yorku.
ExxonMobil tento týždeň podpísal s ruským koncernom dohodu o prieskume a produkcii ropy v Severnej Amerike a Rusku. Na základe dohody sa americká firma dostane k predpokladaným lukratívnym ložiskám v Arktíde, ako aj v Čiernom mori. Ruská spoločnosť zasa získa podiely v troch projektoch Exxonu v USA a Kanade. Na partnerstve sa firmy dohodli ešte v auguste minulého roka, k podpisu však došlo až tento týždeň. Predtým plánoval Rosnefť podobnú dohodu s firmou BP, tú však zablokovali akcionári TNK-BP, spoločného podniku BP v Rusku.
Na prezentácii Exxon a Rosnefť zároveň uviedli, že vyťažiteľné zdroje uhľovodíkov v troch kľúčových arktických ložiskách sa odhadujú na 85 miliárd barelov ropného ekvivalentu (1 barel = 159 litrov). Prvé prieskumné vrty v Karskom mori plánujú spoločnosti na začiatku roka 2014. Vyťažiteľné rezervy v ložiskách v Čiernom mori sa odhadujú na 9 miliárd barelov ropného ekvivalentu. Konečné investičné rozhodnutie by malo padnúť v roku 2016, prípadne 2017, dodali firmy.
Informovali o tom agentúry Reuters a AP.

Súvisiace články

Aktuálne správy