EÚ predstavila súbor opatrení na vytváranie nových pracovných miest

Štrasburg/Brusel 18. apríla (TASR) – Európska komisia (EK) dnes v reakcii na vysokú mieru nezamestnanosti v EÚ a na pesimistické ekonomické predpovede na nasledujúce mesiace predstavila súbor konkrétnych opatrení na posilnenie vytvárania pracovných miest.
Nový návrh EK sa zameriava na vytváranie pracovných miest z hľadiska dopytu a ukazuje členským štátom cestu, ako podporiť podniky, aby prijímali zamestnancov. Možnými spôsobmi sú zníženie zdanenia práce alebo väčšia podpora vznikajúcich podnikov. Takisto identifikuje oblasti, kde sa skrýva najväčší potenciál pre vytváranie pracovných miest v budúcnosti: ekologické hospodárstvo, zdravotnícke služby a informačné a komunikačné technológie.
„Európa potrebuje stratégiu na vytváranie pracovných miest, ktorá jej pomôže riešiť neprijateľnú mieru nezamestnanosti. EÚ má rozsiahly nevyužitý potenciál na podporu vytvárania pracovných miest. Ekologické hospodárstvo, zdravotníctvo a odvetvia s novými technológiami spolu v nasledujúcich rokoch vytvoria viac ako 20 miliónov pracovných miest,“ uviedol predseda EK José Manuel Barroso pred poslancami Európskeho parlamentu na plenárnom zasadnutí v Štrasburgu.
Barroso dodal, že členské štáty EÚ sa musia chopiť týchto príležitostí, mobilizovať existujúce zdroje a stimulovať svoje trhy práce v úzkej spolupráci so sociálnymi partnermi.
Pri prezentácii nového balíka komisár EÚ pre zamestnanosť, sociálne záležitosti a začlenenie László Andor uviedol, že súčasná miera nezamestnanosti v EÚ dosahuje dramatické rozmery a je neprijateľná.
„Vytváranie pracovných miest sa musí stať skutočnou európskou prioritou. Ak máme obnoviť rast a vyrovnať sa s hlavnými štrukturálnymi zmenami, ako je ekologizácia hospodárstva, starnúce obyvateľstvom a technologické zmeny, EÚ potrebuje dynamický a inkluzívny trh práce,“ uviedol Andor pred europoslancami.

Súvisiace články

Aktuálne správy