Štát podľa Palka do turizmu viac prostriedkov nenaleje

Podľa štátneho tajomníka ministerstva dopravy, výstavby a regionálneho rozvoja Františka Palka by sa však objem financií nemal ani znížiť. Peniaze, ktoré prúdia do turizmu, by však podľa neho nemali ísť jednotlivým subjektom cestovného ruchu, akými sú hotely a penzióny, ale do území s cieľom rozvíjať destinačný manažment.

Štát pravdepodobne nenaleje do cestovného ruchu viac prostriedkov ako tomu bolo v minulých rokoch. Podľa štátneho tajomníka ministerstva dopravy, výstavby a regionálneho rozvoja Františka Palka by sa však objem financií nemal ani znížiť. „Dnes nie sme v situácii nejakého navyšovania výdavkov v jednotlivých oblastiach,“ uviedol Palko po rokovaní s vedením Slovenskej agentúry pre cestovný ruch (SACR).

Peniaze, ktoré prúdia do turizmu, by však podľa neho nemali ísť jednotlivým subjektom cestovného ruchu, akými sú hotely a penzióny, ale do území s cieľom rozvíjať destinačný manažment. „Už nechceme budovať ďalšie lôžka, ktoré sú využité zhruba na 24 % napriek tomu, že za päť rokov sa zvýšil ich počet zhruba o 50 %,“ vysvetlil Palko. Štátny tajomník nie je naklonený ani zavedeniu rekreačných poukážok. „Viem si predstaviť aj oveľa atraktívnejší nástroj z hľadiska optimálneho systému podpory cestovného ruchu zo strany štátu,“ vysvetlil.

Ministerstvo dopravy plánuje podľa Palka vytvoriť stratégiu cestovného ruchu do roku 2020, keďže tá súčasná končí už budúci rok. „Je to dôležité z hľadiska nového programového obdobia, novej finančnej perspektívy, ktorá sa začne v roku 2014,“ vysvetlil štátny tajomník. Schválenie stratégie vládou bude podľa neho nevyhnutnou podmienkou, aby Slovensko mohlo čerpať eurofondy aj na podporu cestovného ruchu. Pri tvorbe stratégie chce rezort podľa Palka spolupracovať aj s ostatnými subjektmi aktívnymi v turizme, keď už budúci týždeň plánuje stretnutie s 21 zväzmi.

Otázku, pod ktoré ministerstvo by mal cestovný ruch patriť, nepovažuje Palko za významnú, keďže pri jeho podpore musí tak či tak spolupracovať viacero rezortov. V súčasnosti prichádzajú do kontaktu s turizmom okrem rezortu dopravy, pod ktorý patrí, aj ministerstvá hospodárstva, pôdohospodárstva, zahraničných vecí a kultúry. To so sebou podľa jeho slov prináša aj problém, keď tieto rezorty nie sú vždy schopné spolu komunikovať. „Je nevyhnutné, aby si tieto rezorty nerobili zle, aby robili všetko preto, aby bolo na konci viac turistov,“ konštatoval Palko.

Personálnu otázku vedenia SACR momentálne Palko nechcel komentovať. Vedením agentúry je totiž v súčasnosti poverený František Stano, ktorý na tento post nastúpil po odchode Petra Belinského začiatkom apríla tohto roku.

Súvisiace články

Aktuálne správy