Stavebná výroba SR klesla menej ako priemer EÚ

Sezónne upravená produkcia stavebníctva Európskej únie vo februári oproti januáru oslabila o 3,7 % a medziročne sa zmenšila o 9,4 %. Slovenské stavebníctvo medzimesačne kleslo o 2,4 % a medziročne o 8,8 %.

Produkcia slovenského stavebníctva vo februári oslabila, ale jej medzimesačný aj medziročný pokles bol menej výrazný v porovnaní s priemerom za celú eurozónu aj celú Európsku úniu. Sezónne upravená produkcia stavebníctva eurozóny vo februári oproti januáru oslabila o 7,1 % a v rámci celej EÚ klesla o 3,7 %. Na Slovensku klesla o 2,4 %. Medziročne sa stavebníctvo eurozóny vo februári zmenšilo o 12,9 % a stavebníctvo celej EÚ o 9,4 %. Slovenské stavebníctvo medziročne kleslo o 8,8 %. Vyplýva to z údajov, ktoré v stredu zverejnil štatistický úrad EÚ Eurostat.

V rámci krajín, z ktorých boli štatistické údaje k dispozícii, stavebníctvo vo februári medzimesačne kleslo v 12 štátoch, vzrástlo v dvoch krajinách a nezmenilo sa vo Švédsku. Najväčší pokles evidovali v Nemecku (-17,1 %), Slovinsku (-10,3 %), Taliansku (-9,9 %) a Maďarsku (-7,2 %). Stavebná výroba sa oproti januáru zväčšila vo Veľkej Británii (5,7 %) a Rumunsku (1,7 %). Medziročne stavebníctvo oslabilo v 11 krajinách, posilnilo v troch a nezmenilo sa vo Francúzsku. Najväčšie medziročné oslabenie stavebnej výroby bolo v Slovinsku (-27,5 %), Taliansku (-23 %) a Nemecku (-21,4 %). Stavebná produkcia v porovnaní s februárom minulého roka vzrástla v Poľsku (13,4 %), Rumunsku (5,2 %) a vo Švédsku (3,6 %).

Súvisiace články

Aktuálne správy