Zvolenská verí, že kríza sa opakovať nebude

Rokovania s partnermi označila ministerka zdravotníctva za veľmi korektné a veľmi vecné.

BRATISLAVA 16. apríla (SITA) – Ministerka zdravotníctva Zuzana Zvolenská verí, že žiadna kríza v zdravotníctve sa opakovať nebude, riešenie situácie si ale vyžaduje istý čas. „Rokovania boli veľmi korektné a veľmi vecné, o číslach, o stave. Prijali sme veľa dobrých námetov, ktoré zohľadníme v riešeniach,“ povedala Zvolenská po sérii stretnutí s poskytovateľmi zdravotnej starostlivosti, sestrami i odborármi. Za podporu sa poďakovala i premiérovi Robertovi Ficovi. „Situácia nie je štandardná, je kritická. Musíme konať. Mali by sme vyriešiť aspoň časť finančných nárokov do konca roka. A všetky ďalšie opatrenia v tom ďalšom roku, dúfam, že budú dostatočné,“ uviedla.

Rezort prostredníctvom poslanca Smeru-SD Richarda Rašiho predloží do parlamentu dva návrhy zákonov, ktorými chce riešiť nedostatok peňazí v systéme. Zmení sa vykazovanie platobnej schopnosti zdravotných poisťovní tak, aby nemuseli viazať na účte taký veľký balík peňazí ako dnes. Uvoľnia sa tak milióny eur zo štátnej Všeobecnej zdravotnej poisťovne. Druhým návrhom má byť zmena prerozdeľovania poistného medzi zdravotnými poisťovňami, kde pribudne aj parameter chorobnosti. „Legislatívne znenie, ktoré predkladáme, je plne v autorských intenciách nášho tímu,“ zdôraznila Zvolenská s tým, že po exministrovi Ivanovi Uhliarikovi v šuplíkoch našla iba materiál hovoriaci o tom, „aké je to ťažké a ako to nejde“. Ministerku tiež potešilo, že nemocnice aj ambulantní lekári premietli v plnej miere vyššie platby od zdravotných poisťovní do vyšších platov sestier.

Lekárske odborové združenie (LOZ), s ktorým Zvolenská rokovala v pondelok popoludní, víta ochotu a snahu ministerky hľadať riešenia ako pomôcť sestrám. „Sestry majú plnú podporu a ochotu LOZ, vnímame ich požiadavky ako oprávnené,“ povedal predseda združenia Peter Visolajský. U súkromných lekárov si LOZ uvedomuje, že bez navýšenia financií nebudú mať na vyššie platy sestier dosť peňazí. S rezortnou šéfkou diskutovali aj o Memorande o úprave pomerov v zdravotníctve a jeho uvádzaní do života. „Protikorupčné opatrenia sme navrhli, predložili sme ich riaditeľom nemocníc na verejnú diskusiu. Doteraz nám žiadny riaditeľ neodpovedal, čo je na škodu veci. Ale v tomto smere sme našli s ministerkou zhodu, je to oblasť, kde sa dajú nájsť ďalšie financie aj na platy sestier,“ uzavrel Visolajský.

Súvisiace články

Aktuálne správy