Slovensko v pondelok predáva bondy z dvoch emisií

V prvej aukcii takmer 14-ročných bondov si Slovensko na finančných trhoch požičalo bezmála 200 mil. eur. Viac ako polovicu od zahraničných investorov.

Slovensko si opäť požičiava na finančných trhoch. Na pondelok má naplánované dve aukcie, bezmála 14-ročných bondov a tiež dlhopisov splatných v novembri 2016. V prvej aukcii dlhopisov splatných v októbri 2025 pritom štátna Agentúra pre riadenie dlhu a likvidity prijala ponuky investorov v sume 196,5 mil. eur, z čoho cenné papiere za 102 mil. eur nakúpili zahraniční investori. Pôvodne pritom agentúra predpokladala, že v tejto aukcii prijme ponuky na úrovni zhruba 50 mil. eur.

Celkový dopyt pri aukcii 14-ročných dlhopisov pritom dosiahol 257 mil. eur, z toho 102 mil. eur bol zo strany zahraničných investorov. Investori požadovali priemerný úrok na úrovni 4,6536 % p.a. Agentúra pre riadenie dlhu a likvidity napokon rozhodla o predaji cenných papierov pri priemernej úrokovej sadzbe 4,6316 % p.a. Minimálna akceptovaná úroková miera predstavovala 4,5952 % p.a. a maximálna 4,6600 % p.a. Výsledky druhej aukcie sa očakávajú popoludní.

Postup s dvoma aukciami štátnych bondov opakuje Agentúra pre riadenie dlhu a likvidity za posledné obdobie už tretíkrát. Naposledy takto predávala štátne dlhopisy pred mesiacom. Podľa štatistík agentúry sa pritom od začiatku tohto roka do konca marca predali štátne dlhopisy v menovitej hodnote takmer 2,8 mld. eur. Okrem toho sa predali štátne pokladničné poukážky za takmer 1,5 mld. eur s priemernou úrokovou sadzbou 1,601 % p.a.

Súvisiace články

Aktuálne správy