Nádejný začiatok výsledkovej sezóny výrazné výpredaje neodvrátil

Prvá seansa uplynulého týždňa do Európy priniesla deň pracovného pokoja, brány väčšiny európskych akciových trhov počas sviatočného dňa ostali zatvorené, naopak v USA sme mohli byť svedkami približne jednopercentnej redukcie hodnôt benchmarkov. Absencia makrodát na trhy v USA priniesla pokračovanie výpredajov z predchádzajúceho týždňa. Piatkový údaj nezamestnanosti potvrdil postupné ozdravovanie pracovného trhu v USA, no počet výplatných pások mimo poľnohospodárstva sklamal očakávania, keď v marci počet pracovných miest vytvore-ných americkými zamestnávateľmi dosiahol úroveň 120 tis. namiesto očakávaných 205 tis. Obdobný nedostatok makrodát počas utorkovej seansy v eurozóne dal dostatok priestoru pre miestami až prehnané reakcie trhov na piatkové správy z trhu práce v zámorí, akciové indexy v Európe tak do skráteného týždňa vstúpili s nepresvedčivým výkonom. Stred týždňa sa už niesol v znamení rastu, keď pozitívny sentiment na trhy priniesol prejav španielskeho premiéra Mariana Rajoya. Ten uviedol že jeho krajina bude pokračovať vo svojich plánoch vytvárania nových pracovných miest, v podpore rastu a stabilizácie verejných financií tak, aby nemusela požiadať o finančnú pomoc. Ďalšou dobrou správou bolo vyjadrenie člena Výkonnej rady ECB Benoita Coeurea o možnom obnovení nákupov vládnych dlhopisov krajín eurozóny. Ilúzia pozitívnych správ však už trhom výraznejšie nepomohla, tie tak v závere týždňa upadli do agónie červených čísiel. Na čelo poklesov sa dostali tituly z finančného sektora. Najvýraznejšou redukciou hodnoty prešiel maďarský BUX a francúzsky CAC 40, ktoré stratili -4.6 resp. -3.8 percenta.

Po závere utorňajšej seansy v USA svojimi hospodárskymi výsledkami za prvý kvartál t.r. prekvapila Alcoa a zahájila tak výsledkovú sezónu v USA. Producent hliníka za prvý kvartál reportoval zisk na akciu na úrovni 0.10 dolárov, v porovnaní s očakávanou stratou 0.04 dolára za akciu. Tržby na úrovni 6.01 miliárd dolárov taktiež prekonali očakávania trhu, ktoré boli 5.77 miliárd USD. Akcie tak od výraznejšieho prepadu zachránilo utorkových +6.22 percenta. Týždeň uzavreli na 9.85 dolároch.

Akcie spoločnosti Henkel počas skráteného týždňa ťažili zo zvýšenia cieľovej ceny na 64 eur z pôvodnej úrovne 60 eur a odporúčania „kúpiť“, ktoré získali od Keplera. Analytik spoločnosti Arne Rautenberg tak pre výrobcu spotrebného tovaru pripísal pozitívne vyhliadky budúceho vývoja. Akcie HEN3 v Nemecku vzrástli o 2.01 % na piatkových 54.75 eur v porovnaní so štvrtkovou záverečnou hodnotou z predchádzajúceho týždňa.

Tento týždeň sa v eurozóne pozrieme na vývoj inflácie, ako aj na stav obchodnej bilancie. USA odhalia stav svojho realitného trhu na čele s ukazovateľmi predajov domov a stavebnými povoleniami. Zameriame sa aj na sledovanie maloobchodných tržieb a priemyselnej produkcie v zámorí.

Súvisiace články

Aktuálne správy