Cena zlata zostáva pomerne nízka, ale to sa má zmeniť

Singapur 16. apríla (TASR) – Unca (31,1 g) zlata sa predávala dnes napoludnie miestneho času na komoditnej burze v Singapure po 1651,26 USD (1255,90 eura). V piatok (13. 4.) bola jej záverečná cena v New Yorku o 0,4 % vyššia. Podľa trhového analytika agentúry Reuters Wang Taa, cena unce môže dnes klesnúť na 1630 USD. Pokles bude súvisieť s rastom dolára. Dnes je americká mena najsilnejšia za posledných desať dní.
Fyzický nákup zlata bol v Ázii slabý. Záujemcovia oň zostávali pasívni, čakali na jeho ďalšie zlacnenie.
Komoditný stratég Nick Trevethan zo singapurskej spoločnosti ANZ poznamenal, že sa cena zlata na spotovom trhu dostala do zlomového bodu. Ak klesne pod 1650 USD, potom môže rýchlo skĺznuť až na 1620 USD.
Avšak podľa výsledkov prieskumu Reuters uverejnených v piatok cenový trend zlata by sa mal už onedlho zmeniť a jeho zdražovanie by malo pokračovať aj na budúci rok. Magickú hranicu 2000 USD za uncu však nedosiahne, ak sa bude globálna ekonomika stabilizovať. Historický rekord unce zlata pochádza zo začiatku septembra minulého roku, keď sa unca predávala po 1920,10 USD. Rekord sa dosiahol v čase, keď sa krízové mraky začali silno sťahovať nad Talianskom a Španielskom.
Z prognózy 33 expertov vychádza, že unca by mala mať tento rok priemernú cenu 1750 USD. V januári ich odhad bol o 15 USD vyšší.
Alexandra Knightová z National Australia Bank sa však domnieva, že cena zlata klesne na 1550 USD. Pokles by mal súvisieť s posilňovaním americkej meny, v ktorej sa na svetovom trhu účtuje obchod s ním.

Súvisiace články

Aktuálne správy