Ceny ropy klesajú, americká WTI sa predáva okolo 102 USD/barel

Singapur 16. apríla (TASR) – Ceny ropy klesajú. Slabé makroekonomické údaje z Číny a zvýšenie nákladov na poistenie španielskeho dlhu zvýšili obavy týkajúce sa vývoja globálnej ekonomiky a dopytu po čiernom zlate. Ďalším dôležitým faktorom sú rokovania o iránskom jadrovom programe, ktoré sa vraj minulý týždeň začali pozitívne.
Barel (159 litrov) americkej ropy WTI s májovým kontraktom sa dnes ráno o 7.24 SELČ predával po 102,16 USD (77,70 USD). To je o 67 centov menej ako v piatok (13. 4.) na konci obchodovania na newyorskej komoditnej burze. Kontrakt počas piatka oslabil o 81 centov a uzavrel na 102,83 USD za barel. Májový kontrakt na ropu Brent dnes ráno zlacnel o 1,39 USD na 119,82 USD/barel.
"Zdá sa, že hlavným faktorom na trhu sú v tomto momente neočakávane slabé údaje z Číny," uviedol tokijský komoditný stratég firmy Astmax Investments Tetsu Emori.
Medziročné tempo rastu čínskej ekonomiky sa v 1. kvartáli spomalilo na 8,1 % z 8,9 % v poslednom štvrťroku 2011. Rast bol slabší, než sa očakávalo, a najpomalší za takmer 3 roky. To zvýšilo obavy, že spomaľovanie druhej najväčšej svetovej ekonomiky bude pokračovať aj v tomto štvrťroku, čo bude mať negatívny vplyv na dopyt po rope.
Posilnenie dolára a nárast nákladov na poistenie proti platobnej neschopnosti Španielska, ktoré v piatok vyskočili na rekordnú úroveň, tiež obnovili obavy z dlhovej krízy v eurozóne.
Dolárový index dnes ráno vyskočil o 0,26 %. Komodity sa obchodujú v dolároch, čo znamená, že jeho posilnenie ich zdražuje pre majiteľov ostatných mien.
Ďalším dôležitým faktorom stláčajúcim ceny ropy je vyhlásenie saudskoarabského ministra ropného priemyslu Aliho al-Naimiho, ktorý v piatok povedal, že jeho krajina je rozhodnutá znížiť vysoké ceny čierneho zlata. Dodal, že Saudská Arábia spolupracuje na splnení tohto cieľa aj s ostatným členmi Organizácie krajín vyvážajúcich ropu (OPEC). Naimi zopakoval, že na trhu je dostatok ropy a že Saudská Arábia je v prípade potreby pripravená využiť svoje rezervné kapacity.
A v neposlednom rade je dôvodom oslabovania cien ropy začiatok rokovaní s Iránom o jeho jadrovom programe. V sobotu (14. 3.) sa v Istanbule stretli predstavitelia USA, Číny, Ruska, Británie, Francúzska a Nemecka s iránskymi zástupcami. Rokovania sa vraj začali v pozitívnom tóne, čo ostro kontrastuje s posledným kolom pred 14 mesiacmi. Obe strany sa dohodli, že sa opäť stretnú 23. mája v Bagdade.
Obavy, že prípadný útok Izraela a USA na iránske jadrové zariadenia môže viesť k prerušeniu dodávok ropy z Perzského zálivu, pomohli k nárastu cien ropy v posledných mesiacoch. Na porovnanie, ešte v októbri 2011 sa barel americkej ropy WTI predával po 75 USD.
Informovali o tom agentúry Reuters, AP a Bloomberg.

Súvisiace články

Aktuálne správy