Víťaz hystérie v Európe riešenie odmieta

Súčasným víťazom krízy sú Nemci. Dokazuje to aj znižovanie úrokov pre financovanie ich dlhu.

Nemecko je súčasný víťaz krízy, ktorý vďaka svojej efektívnej výrobe a kvalitným výrobkom a službám ťaží z aktuálnej formy fungovania Európskej únie. To, že Nemecku súčasná situácia vyhovuje, potvrdzuje aj jeho postoj k jedinému možnému inflačnému riešeniu situácie. Aktuálne je proti.

Na jeseň minulého roka odídení zástupcovia Nemecka z ECB dnes už uznávajú, že nákupy ECB situáciu stabilizovali. Aktuálne dve percentá pre financovanie štátneho dlhu Nemecka, ktorý však už dokonca vďaka nominálnemu rastu HDP v Nemecku a zvýšenej inflácii pomerovo k HDP klesá, je iba najviditeľnejším prínosom hystérie v Európe pre Nemecko.

Historicky najnižšia nezamestnanosť v novodobej histórii zlúčeného Nemecka 6,8 percenta dáva istoty, ktoré chýbajú mladým nezamestnaných v Grécku či Španielsku, kde nezamestnanosť medzi mladými dnes dosahuje až 50-percentnú úroveň. Súčasná veľkosť eurofondov ani transfery pre poľnohospodárov do krajín PIGS stačiť nebudú, a Nemecko môže, ak svoj postoj nezmení, o „dŕžavy“ a ich trhy okolo Stredozemného mora, ktoré vďaka projektu EÚ získalo, prísť. Výroba z Nemecka musí byť ešte výraznejšie presúvaná do periférie Európy, pričom Nemecko by si malo ponechať najmä sofistikovanejšie odvetvia alebo časti odvetví s vyššou pridanou hodnotou.

Ak bohaté krajiny severu neustúpia a ECB nákupmi dlhopisov krajín PIGS, neskôr tento rok spolu s rastúcou cenou ropy nedokáže zvýšiť infláciu na 4 až 5 percent ročne a udržať „status quo“ aspoň do roku 2014, juh sa zbúri.

Ben Bernanke, študent Veľkej hospodárskej krízy, na rozdiel od predstaviteľov Nemeckej centrálnej banky pochopil, že riešením aktuálnych problémov, výrazne podobným tým z 30. rokov 20. storočia, je vyššia inflácia. Deflácia a hospodársky pokles spolu s 30-percentnou nezamestnanosťou počas Veľkej hospodárskej krízy, spôsobené nejednotnosťou pri riešení, dnes už Fed dopustiť nemôže ani nechce.

V USA jediným kandidátom republikánov sa po nezvyčajne dlhom maratóne primárok za republikánov stal Mitt Romney. Minuloročné problémy zo záveru leta po problematickom zvyšovaní limitu pre americký štátny dlh vďaka väčšine republikánov v Kongrese však hrozí až po voľbách v novembri.

Na záver dodávam, že akcie indexu S&P500 dokážu podľa predpovedí analytikov z Wall Street vygenerovať v roku 2012 105 dolárov zisku. Základný pomerový ukazovateľ P/E dosahuje aktuálne úroveň okolo 13, pričom na záver medvedieho trhu je P/E zvyčajne v intervale 9 až 10. Naopak na vrchole býčieho trhu dokážu investori a špekulanti vytiahnuť P/E na hodnotu 16 až 18. Pri hodnote ukazovateľa 15 a tohtoročnom zisku spoločnosti S&P500 105 dolárov by mohol index S&P500 tento alebo budúci rok vzrásť nad 1575 bodov a dosiahnuť tak historicky najvyššiu úroveň, podobne ako to aktuálne robia nasledujúce spoločnosti takmer každý deň.

null

Výrazným predpokladom pre dosiahnutie tejto úrovne bude opätovné zvolenie Baracka Obamu v novembri za staronového prezidenta USA, ponechanie sadzieb zo strany Fedu na rekordne nízkych úrovniach okolo 0,25 percenta do konca roku 2013 a udržanie cien ropy pod 130 dolármi za barel u ropy WTI. Korekciu o 10 percent na akciových trhoch však môžeme zažiť možno už po toľko očakávanom IPO spoločnosti Facebook, ktoré je aktuálne nahlásené v polovici mája.

Aktuálne odhady bánk z Wall Street pre index SP500 pre koniec roka 2012 sú nasledovné:

V minulosti dokázali stratégovia z Wall Street predpovedať nasledujúco:

O ich schopnostiach odhadnúť vývoj rok do budúcna som písal aj tu.

Súvisiace články

Aktuálne správy