Rozpočtový schodok Slovinska sa vlani neznížil, ale prehĺbil

Rozpočtový schodok Slovinska sa minulý rok neznížil, ale prehĺbil. Vláda tak stojí pred ťažkou úlohou - musí zaviesť ďalšie nepopulárne úsporné opatrenia, aby splnila tohtoročný fiškálny cieľ, aj keď odpor verejnosti proti nim stúpa.

Ľubľana 30. marca (TASR) – Rozpočtový schodok Slovinska sa minulý rok neznížil, ale prehĺbil. Vláda tak stojí pred ťažkou úlohou – musí zaviesť ďalšie nepopulárne úsporné opatrenia, aby splnila tohtoročný fiškálny cieľ, aj keď odpor verejnosti proti nim stúpa.
Podľa najnovších štatistík rozpočtový schodok Slovinska v roku 2011 vzrástol na 6,4 % hrubého domáceho produktu (HDP) zo 6 % HDP v roku 2010. Dôvodom bol vyšší objem financií na pomoc štátnym firmám a na záruky za podnikové úvery.
Bývalá vláda chcela pritom vlani stlačiť rozpočtový deficit na 5,5 % HDP. Nový stredopravý kabinet premiéra Janeza Jansu, ktorý sa minulý mesiac ujal moci po víťazstve v decembrových voľbách, si dal za cieľ zredukovať schodok verejných financií v tomto roku na 3,5 % HDP. Krajina sa pritom zmieta v recesii a odborári hrozia nielen štrajkom, ale aj usporiadaním referenda o ďalšom úspornom programe. Podľa slovinskej legislatívy na vypísanie referenda stačí zozbierať 40.000 podpisov.
Pre vládu je prehĺbenie deficitu nepríjemným prekvapením. Kabinet plánuje zoškrtať výdavky štátu o 450 miliónov eur v tomto roku a navrhol zníženie odmien vo verejnom sektore a redukciu platov štátnych zamestnancov o 15 %.
Dnešné nepriaznivé údaje predražia Slovinsku aj požičiavanie na finančných trhoch. Krajina pritom plánuje na budúci týždeň ponúknuť investorom dlhopisy približne za 1 miliardu eur.
Aj štátny dlh Slovinska minulý rok vzrástol, a to na 47,6 % HDP, čo je takmer dvojnásobok v porovnaní s rokom 2007, keď mala krajina vyrovnaný rozpočet. Výška dlhu sa však stále pohybuje pod povolenou hranicou 60 % HDP.

Súvisiace články

Aktuálne správy