Predĺženie lehoty na priznanie daní treba oznámiť ZP

Platiteľ poistného, ktorý má predĺženú lehotu na podanie daňového priznania, je povinný zdravotnej poisťovni predložiť do 2. apríla doklad o oznámení daňovému úradu o predĺžení lehoty na podanie daňového priznania.

Predĺženie lehoty na podanie daňového priznania sprevádzajú aj povinnosti voči zdravotnej poisťovni (ZP). Platiteľ poistného ju totiž o tejto skutočnosti musí informovať. „Platiteľ poistného, ktorý má predĺženú lehotu na podanie daňového priznania je povinný zdravotnej poisťovni predložiť doklad o oznámení daňovému úradu o predĺžení lehoty na podanie daňového priznania,“ informuje Všeobecná zdravotná poisťovňa. Urobiť tak pritom musí najneskôr v lehote na podanie daňového priznania. „V tomto roku pripadne koniec lehoty na podanie daňového priznania na 2. apríla 2012, do tohto dňa je poistenec povinný predložiť zdravotnej poisťovni uvedený doklad,“ spresnila hovorkyňa poisťovne Dana Gašparíková.

Za platiteľov s predĺženou lehotou na podanie daňového priznania vykonajú poisťovne ročné zúčtovanie do konca októbra. Poisťovňa Dôvera pritom upozorňuje, že ak platiteľ doklad o oznámení daňovému úradu o predĺžení lehoty na podanie daňového priznania nepredloží v stanovenej lehote, nebude sa prihliadať na jeho prípadné námietky voči výkazu nedoplatkov. Predloženie dokladu je zároveň povinnosť súvisiaca s ročným zúčtovaním a za jej nesplnenie môže Úrad pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou uložiť platiteľovi pokutu do výšky 3 319 eur. „Avšak vzhľadom na to, že údaj, či má platiteľ odložené podanie daňového priznania, budú mať zdravotné poisťovne od Finančného riaditeľstva SR, úrad zváži opodstatnenosť pokuty v takomto prípade,“ povedala pre agentúru SITA hovorkyňa úradu Radoslava Muchová.

Finančné riaditeľstvo SR evidovalo k začiatku tohto týždňa celkovo 26 383 daňovníkov, ktorí oznámili predĺženie lehoty na podanie daňového priznania. Posledný termín na podanie priznania, ako aj na zaplatenie dane pripadá na 2. apríl. Ročné zúčtovanie zdravotného poistného budú v aktuálnom roku robiť za zamestnancov, podnikateľov, ale aj iných občanov zdravotné poisťovne. Stane sa tak na základe novely zákona o zdravotných poisťovniach, ktorú začiatkom apríla minulého roka schválili poslanci. Novela platí od mája 2011, povinnosť vykonať ročné zúčtovanie však poisťovne po prvýkrát dostali až v tomto roku za rok 2011. Samotný spôsob výpočtu poistného sa oproti pôvodne platnému stavu nezmení. Poisťovne vykonajú ročné zúčtovanie do piatich mesiacov od lehoty na podanie daňového priznania.

Súvisiace články

Aktuálne správy