Kurz eura klesol pod 1,33 USD/EUR

Frankfurt nad Mohanom 28. marca (TASR) - Spoločná európska mena dnes nadviazala na utorkové (27. 3.) straty.

Frankfurt nad Mohanom 28. marca (TASR) – Spoločná európska mena dnes nadviazala na utorkové (27. 3.) straty. Neskoro popoludní sa predávala po 1,3280 USD, čo je približne o 1 cent menej v porovnaní s dnešným maximom.
Európska centrálna banka (ECB) okolo poludnia stanovila referenčný kurz na 1,3337 (v utorok: 1,3333) USD/EUR. To znamená, že dolár stál 0,7498 (0,7500) eura.
Predpoludním podporil kurz eura rast akciových trhov. Popoludní sa však pre oslabenie búrz dostala spoločná mena pod tlak. Šéf analýz devízových trhov Commerzbanky Ulrich Leuchtmann považuje za hlavnú príčinu zmeny smerovania údaje o objednávkach tovarov dlhodobej spotreby v USA. Objednávky vzrástli vo februári menej, než sa očakávalo.
Leuchtmann však aj napriek poklesu nepovažuje posilňovanie eura za ukončené. "Americká centrálna banka Fed zrejme ešte viac uvoľní svoju menovú politiku," odôvodnil Leuchtmann svoj názor. Od úspešnej reštrukturalizácie gréckeho dlhu sa spoločná európska mena výrazne zotavila. Na začiatku týždňa ju navyše podporili vyhlásenia šéfa Fed Bena Bernankeho, ktorý signalizoval pokračovanie expanzívnej menovej politiky v USA.

Súvisiace články

Aktuálne správy