Bežný účet na úvod roka vykázal mierny prebytok

Bilancia bežného účtu platobnej bilancie bola v januári kladná na úrovni 16,1 mil. eur

Bežný účet platobnej bilancie skončil v prvom mesiaci tohto roka v miernom prebytku 16,1 mil. eur. Medziročne sa tak januárový prebytok bežného účtu znížil z vlaňajších 117,4 mil. eur, oproti decembru sa však bilancia zlepšila o vyše 170 mil. eur. Vyplýva to z predbežných údajov zverejnených Národnou bankou Slovenska (NBS).

Ťahúňom celej bilancie bežného účtu pritom naďalej zostáva zahraničný obchod. Obchodná bilancia totiž v januári vykázala prebytok 229,3 mil. eur, kým v decembri to bolo 71 mil. eur. V miernom pluse bola v prvom mesiaci roka ešte aj bilancia služieb na úrovni 19,6 mil. eur. Ostatné zložky boli naopak deficitné. Schodok bilancie výnosov dosiahol 125,5 mil. eur a bilancie bežných transferov 107,3 mil. eur.

„Medzimesačná zmena deficitu na prebytok bola spôsobená najmä medzimesačne vyšším prebytkom obchodnej bilancie,“ konštatuje centrálna banka v komentári k januárovému vývoju. V prvom mesiaci roka sa pritom mierne zrýchlila dynamika vývozu, keď v porovnaní s rovnakým obdobím minulého roka vzrástol o 9,5 %, čo znamenalo medzimesačné zrýchlenie dynamiky o 2,6 percentuálneho bodu. V prípade dovozu bolo zaznamenané výraznejšie zrýchlenie, keď dovoz v januári medziročne vzrástol o 10,4 %, zatiaľ čo v predchádzajúcom mesiaci bola dynamika dovozu iba 0,2 %.

„Po šiestich mesiacoch tak dynamika dovozu mierne prevýšila dynamiku vývozu. V porovnaní s decembrom sa úroveň dovozu mierne znížila, čo však súviselo so sezónnym vývojom,“ uviedla centrálna banka. Napriek výraznému zrýchleniu dynamiky dovozu bol dosiahnutý prebytok obchodnej bilancie v januári medzimesačne vyšší.

Súvisiace články

Aktuálne správy