Objem bankových úverov firmám vo februári klesol o 3 miliardy eur

Frankfurt nad Mohanom 28. marca (TASR) - Objem bankových úverov firmám vo februári oproti januáru zaznamenal pokles.

Frankfurt nad Mohanom 28. marca (TASR) – Objem bankových úverov firmám vo februári oproti januáru zaznamenal pokles. V medziročnom porovnaní síce vzrástol, no pomalším tempom. Informovala o tom dnes Európska centrálna banka (ECB).
To znamená, že program ECB na podporu finančného trhu, v rámci ktorého centrálna banka poskytla komerčným bankám v dvoch tendroch lacné úvery spolu za vyše 1 bilión eur, sa ešte stále nezačal podieľať výraznejšou mierou na podpore ekonomiky.
Podľa dnešných informácií ECB objem úverov pre nefinančné spoločnosti, čo je kľúčový ukazovateľ v oblasti pôžičiek, klesol vo februári oproti januáru o 3 miliardy eur, zatiaľ čo v januári sa zvýšil o necelú 1 miliardu eur. Medziročne objem bankových úverov pre firmy vzrástol, no len o 0,4 %. Na porovnanie, v januári bol tento rast medziročne 0,7-%.
Banka poskytla v decembri minulého a vo februári tohto roka lacné trojročné úvery v kombinovanej hodnote viac než 1 bilión eur s cieľom zmierniť ťažkosti na finančnom trhu. ECB si od tohto kroku sľubovala zvýšenie úverov pre firmy a spotrebiteľov, čo by zasa podporilo ekonomiku.
To sa zatiaľ nestalo, no podľa ekonóma Commerzbank Michaela Schuberta potrvá určitý čas, než sa kroky ECB odrazia na ekonomike. Navyše, ťažkosti s poskytovaním úverov môže spôsobovať aj rastúci tlak Európskej únie na banky, aby zvýšili rezervy pre prípad ďalších otrasov spôsobených dlhovou krízou. Financie použité na tieto účely potom znižujú objem peňazí voľných na poskytovanie úverov.
Informovali o tom agentúry Reuters a AP.

Súvisiace články

Aktuálne správy