HDP Británie klesol v 4.kvartáli viac, ako naznačoval rýchly odhad

Londýn 28. marca (TASR) – Výkon britskej ekonomiky klesol v poslednom kvartáli minulého roka viac, ako naznačoval rýchly odhad. Dôvodom sú slabšie výsledky sektora služieb, od leteckých spoločností po banky, a zníženie firemných investícií pre obavy z dlhovej krízy eurozóny. Vyplýva to zo spresnených údajov štatistického úradu ONS v Londýne.
Hrubý domáci produkt (HDP) Británie za tri mesiace do konca decembra 2011 klesol medzikvartálne o 0,3 %, a nie o 0,2 % ako naznačoval rýchly odhad. Revízia HDP trhy prekvapila, očakávali totiž, že štatistický úrad potvrdí predbežný výsledok. Podľa najnovších údajov sa však výkon dominantného sektora služieb ako celku v sledovanom období znížil o 0,1 % a produkcia britského priemyslu sa prepadla až o 1,3 %. Spotrebiteľské výdavky v období október-december vzrástli o 0,4 %, čo bolo tiež menej ako odhadovaných 0,5 %.
Za celý minulý rok stúpol HDP Británie o 0,7 %. Viaceré ukazovatele signalizujú, že už v tomto, 1. štvrťroku 2012 by hospodárstvo krajiny mohlo začať znova rásť. Guvernér centrálnej banky Mervyn King ale upozorňuje, že ekonomika Británie bude tento rok ako na hojdačke a rast v 1. kvartáli zrejme vzápätí vystrieda pokles v 2. štvrťroku. Dôvodom sú oslavy 60. výročia panovania Alžbety II. a s tým spojené dni voľna, ktoré sa negatívne podpíšu na výkone hospodárstva. Analytici predpovedajú, že v 1. štvrťroku 2012 stúpne HDP Británie o 0,3 % a za celý rok sa zvýši o 0,8 %.
Informovali o tom agentúry AP a Bloomberg.

Súvisiace články

Aktuálne správy