ECB bude dozerať na grécky stabilizačný fond

Frankfurt nad Mohanom 29. februára (TASR) - Európska centrálna banka (ECB) bude dozerať na rekapitalizáciu gréckeho stabilizačného fondu.

Frankfurt nad Mohanom 29. februára (TASR) – Európska centrálna banka (ECB) bude dozerať na rekapitalizáciu gréckeho stabilizačného fondu. Tento bezprecedentný krok poukazuje na mimoriadne prísnu kontrolu Atén zo strany Európy.
Podľa právnej expertízy, ktorú zverejnil Helénsky fond finančnej stability (HFSF) financovaný zo záchranného fondu Európskej únie (EÚ) a Medzinárodného menového fondu (MMF), ECB bude mať štatút pozorovateľa v HFSF a bude sa zúčastňovať na jeho zasadnutiach.
Je to prvýkrát, čo ECB prijala úlohu "dozorcu" nad nejakou národnou inštitúciou. Toto opatrenie tak podčiarkuje, ako ďaleko sa chystajú ECB a Európa zájsť, aby sa ubezpečili, že grécke úsporné opatrenia a reformy "neschádzajú" z dohodnutej cesty.
ECB sa mimoriadne zaujíma o grécky bankový systém, pretože mu v rámci refinančnej operácie poskytuje pôžičku zhruba 100 miliárd eur, aby sa udržal nad vodou.
Okrem toho ECB je spolu s EÚ a MMF súčasťou tzv. Trojky. Zástupcovia týchto troch inštitúcií vydávajú hodnotiace správy o dodržiavaní podmienok záchranného úveru zo strany Grécka a od nich závisí, či zadlžená krajina dostane ďalšiu splátku. Trojka si momentálne otvára stálu kanceláriu v Aténach, aby mala lepší prehľad o tom, či Grécko dosahuje pokrok pri znižovaní dlhov.
V právnej expertíze sa tiež uvádza, že ECB chce mať slovo aj pri rozhodovaní o tom, kto bude stáť na čele HFSF.

Súvisiace články

Aktuálne správy