Irán je pripravený prijímať za dodávky ropy namiesto dolárov zlato

Teherán 29. februára (TASR) – Irán je ochotný akceptovať ako platbu za ropu namiesto dolárov aj zlato. Reagoval tak na najnovší vývoj, ktorý je dôsledkom sankcií USA a Európskej únie (EÚ) proti Iránu za jeho jadrový program a ktorý skomplikoval kupcom iránskej ropy možnosti na platbu v dolároch. Uviedla to dnes štátna tlačová agentúra IRNA, ktorá citovala guvernéra iránskej centrálnej banky Mahmúda Bahmániho.
„V medzinárodnom obchode budeme v nasledujúcom období akceptovať od našich obchodných partnerov okrem devíz aj zlato,“ povedal Bahmáni, pričom dodal, že problémom nebude ani platba v naturáliách.
Spojené štáty už dovoz iránskej ropy zakázali. Čo sa týka Európskej únie, tá počíta s tým, že od 1. júla nebude môcť žiadna firma z členského štátu nakupovať iránsku ropu. V súčasnosti sa EÚ podieľa na celkovom exporte Iránu zhruba 20 %, no mnohé firmy začali dovoz obmedzovať. Čína, najväčší dovozca iránskej ropy, však informovala, že ropu z tejto krajiny bude dovážať aj naďalej. Rovnaké plány má aj India.
Medzitým dubajská Noor Islamic Bank dnes oznámila, že v dôsledku amerických sankcií už v decembri ukončila všetky obchody s iránskymi finančnými inštitúciami. Ešte horšia situácia v obchode s ropou čaká Irán potom, čo sa k sankciám pripojí medzinárodná telekomunikačná banková sieť SWIFT (Society for Worldwide Interbank Financial Telecommunication). Sieť zabezpečuje cezhraničné platby pre viac než 10.000 finančných inštitúcií a firiem v 210 krajinách. Spracováva aj platby za predaj iránskej ropy, čo by v prípade vyradenia Iránu zo siete skomplikovalo krajine možnosť vývozu komodity.
Viaceré iránske firmy, medzi nimi aj exportér orieškov, pistácií a sušeného ovocia AHT, už informovali, že musia prijímať platby v naturáliách, keďže majú problémy získať za tovar peniaze. „Väčšina našich obchodov sa realizuje práve takto,“ povedal pre agentúru Reuters na nedávnom medzinárodnom potravinárskom veľtrhu v Dubaji výkonný riaditeľ AHT Mohammad Amin. „Dovezieme tovar, predáme ho na našom trhu, získame peniaze a z nich platíme zamestnancov a farmárov,“ dodal Amin.
Informovali o tom agentúry Reuters, DPA a server BBC.

Súvisiace články

Aktuálne správy