Bežný účet v decembri so schodkom 94,7 mil. eur

Podľa predbežných údajov Národnej banky Slovenska by tak bežný účet platobnej bilancie mal za celý minulý rok skončiť v prebytku zhruba 160 mil. eur

Bežný účet platobnej bilancie uzavrel minulý rok decembrovým deficitom na úrovni 94,7 mil. eur. Vyplýva to z predbežných údajov Národnej banky Slovenska (NBS), podľa ktorých by tak za celý minulý rok mal vykázať bežný účet platobnej bilancie mierny prebytok na úrovni niečo vyše 160 mil. eur. Spresnené údaje za celých dvanásť mesiacov minulého roka však centrálna banka zverejní až o mesiac.

V porovnaní s novembrom sa tak bilancia bežného účtu zhoršila. V jedenástom mesiaci totiž podľa NBS bola prebytková na úrovni 154,5 mil. eur. V medziročnom porovnaní sa však decembrový vývoj na druhej strane výrazne zlepšil. V decembri 2010 totiž bežný účet platobnej bilancie skončil v schodku na úrovni 333,3 mil. eur.

„Medzimesačná zmena prebytku na deficit bola zapríčinená najmä medzimesačne nižším prebytkom obchodnej bilancie a v menšej miere ju podporil aj nárast deficitu bežných transferov,“ konštatuje sa v mesačnom prehľade centrálnej banky. Naopak, mierne zlepšenie bilancie služieb, spôsobené nárastom príjmov za poskytnuté služby, zmierňovalo medzimesačné zhoršenie salda bežného účtu. Vývoj bilancie výnosov bol podľa NBS podobný ako v predchádzajúcom mesiaci.

V absolútnom vyjadrení mesačný prebytok obchodnej bilancie oproti novembru klesol o vyše 220 mil. eur na decembrových 82,1 mil. eur. V prebytku skončila aj bilancia služieb, ktorej saldo sa zlepšilo z novembrových 16,7 mil. eur na 50,9 mil. eur. Naopak, najväčší schodok vykázala bilancia výnosov na úrovni 126,9 mil. eur, čo bol takmer rovnaký výsledok ako v novembri. Bilancia bežných transferov sa zhoršila z novembrového schodku 36,5 mil. eur na decembrových 100,8 mil. eur.

V rámci obchodnej bilancie sa v decembri mierne spomalila dynamika vývozu, keď v porovnaní s minulým rokom vzrástol vývoz o 7,5 %, čo znamenalo medzimesačné spomalenie dynamiky o 0,9 percentuálneho bodu. V prípade dovozu bolo podľa centrálnej banky zaznamenané výraznejšie spomalenie, keď dovoz v decembri medziročne vzrástol iba o 0,5 %, zatiaľ čo v predchádzajúcom mesiaci bola dynamika dovozu 4,9 %.

„V porovnaní s novembrom sa úroveň vývozu výraznejšie znížila, čo však súviselo s každoročným sezónnym poklesom vývozu koncom roka. Napriek výraznému poklesu vývozu bolo dosiahnuté saldo obchodnej bilancie v decembri aktívne a vo všetkých mesiacoch roka 2011 tak skončil zahraničný obchod s prebytkom,“ konštatovala NBS.

Súvisiace články

Aktuálne správy