Náklady Talianska na obsluhu jeho dlhov výrazne klesli

Miláno 28. februára (TASR) – Náklady Talianska na obsluhu jeho dlhov výrazne klesli. Zvýšený prílev investícií a lacné úvery, ktoré Európska centrálna banka (ECB) od konca decembra poskytuje finančným ústavom v eurozóne, pomohli vláde v Ríme predať dnes celý plánovaný objem dlhopisov a s nižšími výnosmi.
Aukcia desaťročných dlhopisov splatných v septembri 2022 vyniesla Taliansku 3,75 miliardy eur, pričom priemerný výnos z nich klesol na 5,50 % z 6,08 % januári a dosiahol tak najnižšiu úroveň od septembra 2011. Dopyt po obligáciách 1,4-násobne prevýšil ponuku.
Okrem toho Taliansko predalo päťročné dlhopisy splatné v máji 2017 za 2,5 miliardy eur s priemerným výnosom 4,19 %, ktorý je najnižší od mája 2011. Na porovnanie, pri aukcii 30. januára dosiahol priemerný výnos z päťročných talianskych dlhopisov 5,39 %.
Dnešná aukcia pomôže Taliansku vyplatiť dlhopisy za 37 miliárd eur, ktoré sú splatné tento týždeň.
Aukcia sa uskutočnila deň pred avizovanou druhou operáciou ECB, v rámci ktorej opäť ponúkne bankám lacné trojročné úvery. Finančné ústavy vďaka tomu ochotnejšie nakupujú dlhopisy tzv. okrajových štátov eurozóny, čo má priaznivý vplyv na ich výnosy.
Informovali o tom agentúry Reuters a Bloomberg.

Súvisiace články

Aktuálne správy