Akcie: Akciové trhy začali týždeň zmiešaným obchodovaním

Začiatok tohto týždňa  priniesol na akciové trhy v Európe zmiešaný sentiment. Na nemeckej burze si počas včerajšieho obchodného dňa index DAX odpísal  mierne -0,22 % (6848 bodov), nedarilo sa hlavne automobilkám a bankovému sektoru. Na francúzskej burze rovnako index CAC 40 zatvoril obchodovanie v červenom teritóriu -0,74 % (3441 bodov), kam ho potiahli rovnako akcie z bankového sektora a automobilky. Iný scenár sa neodohral ani na londýnskej burze a index FTSE 100 oslabil o -0,33 % na konečnú 5915-bodovú úroveň. Výnimku tvorila pražská burza s indexom PX, ktorý si počas včerajšieho obchodného dňa pripísal na svoje konto +0,24 % a udržal sa nad magickou hodnotou 1000 bodov. Zatváracia hodnota bola na úrovni 1003 bodov. V zelenom teritóriu index PX udržali akcie spoločnosti Telefonica CZ.

Nerozhodné obchodovanie sa prenieslo aj na akciové trhy v USA. Na indexe Dow Jones sa obchodovanie nieslo v podobnom duchu ako bol záver minulého týždňa, zatvoril mierne pod otváracou hodnotou -0,01 % na 12981 bodoch. Počas obchodovania sa darilo hlavne bankovému sektoru. Do červeného teritória sa dostal až v závere obchodovania na vlne výpredajov. Index S&P pripisoval počas včerajšej obchodnej seansy len mierne +0,14 %. Takmer na svojom sa obchodovali aj technológie v NASDAQu a index pridal na svoje konto +0,08 % a zatvoril na hodnote o 3 body vyššej ako v piatok minulý týždeň.

Dnes z pohľadu makroekonomického kalendára očakávame najvýznamnejšie údaje hlavne z USA. V poobedňajších hodinách o 14:30 objednávky tovarov dlhodobej spotreby za január a v rovnakom čase objednávky tovarov dlhodobej spotreby mimo  dopravných prostriedkov tiež za január. Potom až o 16:00 z USA conference board spotrebiteľská dôvera za obdobie február.

V úvode dnešného obchodovania po otvorení akciových trhov v Európe: DAX +0,14 %; CAC 40 +0,22 %; FTSE 100 +0,07 % a PX -0,20 %.

Auto: Filip Kušpál (filip.kuspal@xtb.sk)

 

Súvisiace články

Aktuálne správy