V uplynulom týždni vďaka priaznivým správam euro posilnilo

Bratislava 27. februára (TASR) – Minulý týždeň bol rozhodujúci pre budúcnosť Grécka, ktorému nakoniec počas pondelka (20.2.) priklepli druhý pomocný balík a len oddialili podľa mnohých nevyhnutný bankrot. Ako prvá sa ozvala agentúra Fitch, ktorá pristúpila k zníženiu hodnotenia Grécka z úrovne „CCC" na „C".
V komentári k zníženiu ratingu uviedla, že bankrot krajiny je v krátkom horizonte vysoko pravdepodobný. Zaujímavosťou bol aj prípad Maďarska, ktorému plánuje Európska komisia (EK) zmraziť 495 miliónov eur z kohéznych fondov, ako sankciu za dlhodobé porušovanie limitov pre rozpočtový deficit. Je to vôbec prvýkrát, čo EK k takémuto kroku pristúpila, pravdou však zostáva, že pravdepodobne pretiekol pohár trpezlivosti, keďže Maďarsko porušuje tieto fiškálne pravidlá už od roku 2004.
EK v priebehu týždňa znížila výhľad pre HDP eurozóny pre tento rok z +0,5 % na -0,3 %. Zníženie sa dotklo aj krajín osobitne, keď Nemecku predpovedá rast o +0,6 % namiesto očakávaných +0,8 % a Grécku, Portugalsku, Španielsku, Belgicku, Taliansku, Holandsku a Slovinsku predpovedá recesiu. Ako liek na mierny pesimizmus po tejto správe prišlo vyjadrenie z Ázie, kde Japonsko podľa tlačových správ prisľúbilo príspevok do záchranného fondu MMF a Čína deklarovala väčšie otvorenie finančných trhov zahraničným investorom.
Spoločná mena tak mala vďaka „prebytku„ dobrých správ otvorenú cestu k rastu a týždeň uzavrela so ziskom +2,44 % na úroveň 1,3460 EUR/USD. Zlato počas týždňa posilnilo o 2,87 % na úroveň 1772,9 USD/o.z.
Z korporátneho hľadiska sa darilo predovšetkým firmám PostNL (+39,33 %) a Peugeot (+9,16 %). Prvá menovaná ťažila predovšetkým z toho, že spoločnosť TNT Express, v ktorej vlastní 30 %, odmietla ponuku na prebratie od UPS v hodnote 4,89 miliardy eur. Druhá menovaná ťažila predovšetkým z toho, že francúzsky minister práce potvrdil prebiehajúce rokovania o strategickom partnerstve medzi druhým najväčším francúzskym producentom áut a spoločnosťou General Motors. Rokovať by sa malo o spoločnom vývoji s vplyvom na lepšiu prevádzkovú efektivitu Peugeotu a dcérskej spoločnosti GM v Európe, Opelu.
TASR informoval Boris Penev, analytik CAPITAL MARKETS, o.c.p., a.s.

Súvisiace články

Aktuálne správy