Maďarsko sa nemieni podriadiť hrozbe pozastavenia Kohézneho fondu

Budapešť 27. februára (TASR) – Návrh pozastaviť Maďarsku vyplácanie financií z Kohézneho fondu Európskej únie pre nedodržanie cieľu deficitu nie je dôvodom na zmenu smeru hospodárskej politiky maďarskej vlády, vyhlásil dnes v maďarskom rozhlase predseda frakcie vládneho Maďarského občianskeho zväzu-Fidesz János Lázár.
"Túto bitku sme neskončili. Skúsime ešte zabojovať a pokúsime sa presvedčiť komisiu, respektíve členské krajiny EÚ a ich ministrov financií," povedal Lázár k návrhu Európskej komisie (EK), ktorý označil za nespravodlivý a nehodný krok trestajúci maďarských voličov.
EK v stredu 22. februára navrhla s platnosťou od 1. januára 2013 pozastaviť Maďarsku vyplácanie 495 miliónov eur z uvedeného fondu z dôvodu nedodržania povinnosti znižovania deficitu.
Hovorca maďarského premiéra Péter Szijjártó v maďarskej televízii k návrhu EK poznamenal, že stojí na vratkých nohách. Návrh je založený na predpoklade, že deficit bude vyšší než 3 %, pričom maďarská vláda už prijala opatrenia, aby deficit nebol 3,25 %, ako to avizovala komisia, ale 2,85 %, zdôraznil hovorca.
Szijjártó si preto nemyslí, že bude potrebné prijať ešte akékoľvek ďalšie opatrenia. "Fakty a čísla stoja na našej strane. Nemusíme urobiť nič iné, ako v rade ministrov financií poukázať na to, že Maďarsko má v tomto roku 8. najnižší deficit a pripomenúť, že to, čo komisia označila za jednorazové opatrenie, je dlhodobou štrukturálnou korekciou," dodal hovorca premiéra Viktora Orbána.

(spravodajca TASR Ladislav Vallach) pop

Súvisiace články

Aktuálne správy