Uhliarik vraj zrazil záchranky na kolená

Ministerstvo zdravotníctva SR je presvedčené, že nové cenové opatrenie, ktoré začne platiť od februára tohto roka, sa nijakým spôsobom nedotkne kvality poskytovanej zdravotnej starostlivosti, a teda ani pacienta.

Minister zdravotníctva Ivan Uhliarik vraj zrazil záchranky na Slovensku na kolená. Po štvrtkovom rokovaní s ministrom o nových podmienkach financovania záchraniek to uviedol prezident Asociácie záchrannej zdravotnej služby Ivo Krpelan. „Výsledok je ten, že pán minister zrazil záchranky na kolená a pokiaľ s tým nová vláda niečo neurobí, tak záchranky sa budú ťažko zdvíhať späť na úroveň, kde sú dnes,“ vyhlásil Krpelan. Nevylúčil pritom ani to, že budú padať žaloby. Pacient však podľa neho aktuálne žiadnu zmenu nepocíti. „My prídeme vždy načas a ku každému, kto potrebuje pomoc,“ zdôraznil šéf asociácie. Ako však zároveň dodal, z dlhodobejšieho hľadiska bude na cestách možné vidieť staršie sanitky a v nich lacnejšiu medicínsku výbavu.

Krpelan pritom priznal, že posledný návrh rezortu zdravotníctva je o niečo miernejší, celková úspora však bude pôvodne predpokladaných 4,7 mil. eur. „Ten návrh síce je miernejší, paušál na rýchlu zdravotnú pomoc pôjde dole o 5 % a paušál na kilometrovné o 10 %, ten dopad je zjemnený, ale pán minister a Všeobecná zdravotná poisťovňa získajú plnú hodnotu toho, čo pôvodne chceli a my s týmto návrhom nesúhlasíme,“ povedal šéf asociácie. Podľa neho budú mať nové podmienky financovania dopad najmä na investície do záchrannej zdravotnej služby. „Vzhľadom na to, že ten dopad je enormný, my musíme zvážiť s akou technikou a akej kvality budeme pracovať,“ uviedol. Zvažovať budú podľa neho aj investície do vzdelávania, či pokles mzdových prostriedkov. Reálna je údajne aj hrozba odchodu lekárov do zahraničia.

Ministerstvo zdravotníctva SR je podľa svojej hovorkyne Kataríny Zollerovej presvedčené, že nové cenové opatrenie, ktoré začne platiť od februára tohto roka, sa nijakým spôsobom nedotkne kvality poskytovanej zdravotnej starostlivosti, a teda ani pacienta. Jeho cieľom je podľa nej spravodlivejšie rozdeľovanie zdravotných odvodov. „V súčasnosti majú záchranky nadpriemerné zisky a naopak nemocnice a ambulancie sa boria s nedostatkom finančných prostriedkov,“ objasnila Zollerová. Nové cenové opatrenie by podľa nej malo zabezpečiť, aby sa záchranky podelili so svojimi ziskami s tými, ktorí to potrebujú.

Ministerstvo zdravotníctva SR zverejnilo návrh nového cenového opatrenia koncom minulého roka. Podľa tohto návrhu mala pevná cena zdravotnej starostlivosti poskytovanej ambulanciou rýchlej zdravotnej pomoci klesnúť z mesačnej platby 16 928,90 eura na 15 236,01 eura. Výdavky poisťovní sa tak v roku 2012 mali znížiť o 3,128 mil. eur. Cena za kilometer jazdy záchrankami mala klesnúť z 0,70 eura na 0,60 eura. V tom prípade mali výdavky poisťovní ísť v budúcom roku dole o 1,573 mil. eur. Aktuálne čísla hovorkyňa neuviedla, finálnu verziu opatrenia zverejní rezort 1. februára na webovej stránke.

Súvisiace články

Aktuálne správy