Dohoda o odpise gréckeho dlhu sa očakáva v januári

Banky by sa v januári mali dohodnúť na odpise gréckeho dlhu. Rokovania s bankami týkajúce sa rozsiahlej výmeny gréckych dlhopisov pokročili a rámcová dohoda sa očakáva na začiatku januára, uviedol pre agentúru AP vládny predstaviteľ, ktorý si želal zostať v anonymite, keďže rokovania ešte nie sú dokončené.

Atény 20. decembra (TASR) – Banky by sa v januári mali dohodnúť na odpise gréckeho dlhu.
Rokovania s bankami týkajúce sa rozsiahlej výmeny gréckych dlhopisov pokročili a rámcová dohoda sa očakáva na začiatku januára, uviedol pre agentúru AP vládny predstaviteľ, ktorý si želal zostať v anonymite, keďže rokovania ešte nie sú dokončené. Na začiatku januára by mal byť hotový náčrt dohody, pričom konkrétne podmienky, vrátane miery účasti bánk sa dopracujú v priebehu januára.
Podľa gréckeho ministra financií Evangelosa Venizelosa sa vláda blíži k dohode s veriteľmi o dobrovoľnej výmene dlhopisov. "Sme blízko dohode o zapojení súkromných veriteľov," povedal Venizelos. "Verím, že sa to podarí. Je to uskutočniteľné."
Banky a ďalší súkromní veritelia rokujú o odpísaní 50 % hodnoty gréckych dlhopisov. Dlhopisy by sa mali vymeniť za nové, za ktoré by ručil nový európsky záchranný fond.
Výmena dlhopisov je kľúčovou časťou druhého záchranného balíka pre Grécko, na ktorom sa dohodli krajiny eurozóny. Vysoko zadlžená krajina nezískava peniaze na dlhopisových trhoch od mája 2010. Pred bankrotom ju doteraz zachraňoval prvý balík pomoci v celkovej výške 110 miliárd eur od krajín eurozóny a Medzinárodného menového fondu (MMF).
Informovali o tom agentúry AP a Bloomberg.

Súvisiace články

Aktuálne správy