Býčia rally sa môže rozbiť o eurohradby

Americké akciové trhy aj počas včerajšieho obchodného dňa zaznamenali zatvorenie v zelených číslach:Dow Jones +0,89%, Nasdaq +2,35% a S&P500 +1,29%

Európski politici dokázali urobiť z frázy „definitívne riešenie“ seriál

Americké akciové trhy aj počas včerajšieho obchodného dňa zaznamenali zatvorenie v zelených číslach:Dow Jones +0,89%, Nasdaq +2,35% a S&P500 +1,29%. Americký akciový trh podporili lepšie výsledky z korporátneho sektora a očakávané navýšenie EFSF na mítingu európskych elít túto stredu.
1. Spoločnosť Caterpillar (CAT) oznámila výsledky za 3Q, ktoré boli nad očakávaním trhu. Rástli tržby a rovnako aj príjmy spoločnosti. Na raste akciového trhu počas včerajšieho obchodného dňa sa podieľali aj lepšie korporátne výsledky. Avšak výsledková sezóna za 3Q zatiaľ ani z ďaleka neprekonáva očakávania analytikov.
2. Európska dlhová agónia pokračuje. Včera sa ale na trhu sa objavili informácie o navýšení EFSF na 1,0 bln. € a dokonca o navýšení až na 1,3 bln. €. Ide o napákovanie cez súkromné spoločnosti a niektoré štáty. Ako presne bude vyzerať nový pákový EFSF nie je úplne jasné, avšak objem 1,0 bln. € sa začína opakovať čoraz častejšie. Banka JP Morgan sa domnieva, že napákovanie EFSF a rekapitalizácia bánk vo výške 100 mld. € budú pre trhy sklamaním. Skúsenosti s európskymi elitami a ich polovičnými riešeniami vyzývajú k veľkej ostražitosti. Európski politici dokázali urobiť z frázy „definitívne riešenie“ seriál.
3. Obamova popularita stále klesá, dôvodom je naďalej anemický trh práce a vysoký deficit. Súčasný Biely dom si uvedomuje, že jeho ekonomická politika nepatrí k najviac populárnym. Americký prezident sa už pokúšal neúspešne presadiť balíček na podporu zamestnanosti, ale ako sa zdá, nakoniec predsa len našiel cestu ako podporiť „svojich voličov“. Rozšírenie programu HARP (Home Affordable Refinance Program) by malo pomôcť približne 1 až 2 miliónom Američanov so splácaním svojich hypoték. Tento krok má podporiť trh nehnuteľností, avšak skúsenosti hovoria, že tomu tak nebude. Je to však dobrý spôsob, ako kúpiť voličov.
 
Výsledková sezóna nepriniesla zatiaľ veľa prekvapení

Výsledková sezóna v USA má za sebou prvú štvrtinu. Americké korporácie zaznamenali v priemere rast ziskov o 13,50% oproti minulému roku, avšak pozitívnych prekvapení je už menej ako počas výsledkovej sezóny v 2Q. Najviac prekvapili finančné spoločnosti. Z 34 doterajších hospodárskych výsledkov malo lepšie výsledky 25 z nich a 9 spoločností bolo pod očakávaniami. Naopak, základné materiály, energetický sektor a technologický sektor mali pozitívne prekvapenia s negatívnymi skôr vyrovnané. Analytici avšak očakávali rast ziskov v energetickom sektore až o 40%, naopak najmenšie očakávania sú v zdravotníctve. Americké veľké korporácie sú na tom lepšie ako pred rokom, avšak to hlavne kvôli investíciám do emerging markets, z ktorých príjme naďalej rastie.

ECRI – čaká nás recesia

ECRI (Economic Cycle Research Institute) každý týždeň zverejňuje predstihový ekonomický index. Ten už jedenásť krát za sebou zverejnil pokles a nachádza v negatívom teritóriu. ECRI už 30.9.2011 verejne oznámila, že USA čaká návrat do recesie a politici to nebudú schopní zastaviť. Index ECRI zaznamenal podobné hodnoty aj počas minulého roka, avšak ekonomiku a predovšetkým akciový trh zachránilo QE2. Americké makroekonomické dáta sa v poslednom čase stabilizovali. Bude to však stačiť na silný ekonomický rast? Pravdepodobne nie. USA hrozí recesia, ale ekonomika ešte nie je v recesii. Politici a Fed majú ešte dostatok nástrojov na obnovenie rastu, avšak len za cenu zvyšovania dlhu, alebo vysokej inflácie. Index ECRI je skôr varovanie pred tým, že súčasný ekonomický rast je na hrane.


Výhľad na dnes

Dnes očakávame z makroekonomického kalendára spotrebiteľskú dôveru a prieskum výroby richmondského Fedu. Tieto výsledky by mali mať dopad na obchodovanie na akciovom trhu, avšak nemali by zmeniť sentiment. Akciový trh je pred zajtrajším „konečným rozhodnutím“ neistý a preto je možné zatvorenie niektorých dlhých pozícii na akciovom trhu. Index S&P500 dnes bude pravdepodobne testovať úroveň 1258 bodov a v prípade prerazenia je možný rast k 1274 bodom (200-dňový kĺzavý priemer).  Naopak, prípadný pokles by mal byť limitovaný úrovňou 1230 bodov (predchádzajúce maximá). Dnešný výhľad je neutrálny, no očakávam prerazenie hranice 1258 bodov.

Autor: Peter Greguš | TRIM Broker, a.s.

Upozornenie: TRIM Broker, a.s. (ďalej len spoločnosť) nepreberá zodpovednosť za chyby a nepresnosti v tomto materiáli. Rovnako spoločnosť nenesie zodpovednosť za žiadnu stratu pochádzajúcu z investícií založenej na akejkoľvek informácii publikovanej spoločnosťou. Všetky informácie tu uvedené majú charakter investičného prieskumu a predkladajú sa ako objektívne a nezávislé vysvetlenie skutočností tu obsiahnutých. Informačné materiály uverejnené spoločnosťou neposkytujú priame odporúčania k vykonaniu obchodu s finančnými nástrojmi. Takéto obchodovanie je špekulatívne a môže viesť k vysokým finančným stratám. Obsah tohto materiálu sa nesmie považovať za priamy alebo skrytý sľub, garanciu alebo tvrdenie spoločnosti, že klienti budú profitovať z informácií tu uverejnených, alebo že s tým spojené straty môžu alebo budú limitované. Celé upozornenie

Súvisiace články

Aktuálne správy