Sladkosti sú zatiaľ poslednou obeťou klimatických zmien, kvôli rastu cien cukru

Zmeny klímy boli už v minulosti označené za hrozbu pre pestovanie kávy a surovín pre výrobu piva. Ďalšou obeťou týchto zmien by sa mohla stať aj ďalšia položka na jedálničku: sladkosti. Ceny cukru ako komodity sú totiž najvyššie za posledných 13 rokov a medzi príčinami rastu cien sú aj obavy z malej úrody kvôli rozsiahlemu suchu v Indii a Thajsku. Tieto dve krajiny sú totiž po Brazílii najväčšími vývozcami cukru na svete, píše denník The Guardian.

Rastúce globálne teploty – očakáva sa, že rok 2023 bude všeobecne potvrdený ako najteplejší rok v histórii – podporujú sucho a ďalšie extrémne poveternostné javy, ktoré ovplyvňujú výnosy potravín vrátane cukru. Zvýšenie cien sa už začalo premietať do čokolády, cukroviniek a ďalších sladkostí.

Podľa amerického ministerstva pôdohospodárstva sa ceny cukru a sladkostí pre amerických spotrebiteľov v roku 2023 zvýšili o 8,9 percenta a tento rok sa očakáva nárast o 5,6 percenta, čo je výrazne nad historickými priemermi.

„Extrémne počasie ovplyvňuje potraviny – pred rokom to bolo avokádo, teraz cukor. Klimatická inflácia je vec, ktorá sa zhoršuje,“ myslí si klimatický ekonóm z Kolumbijskej univerzity Gernot Wagner. „Problémy v produkcii cukru umocňuje hrozba obmedzenia vývozu z krajín produkujúcich cukor, ktoré si chcú udržať vlastné zásoby tejto komodity, a obmedzenie vývozu v brazílskych prístavoch,“ dodáva Wagner.

Dopady najviac pocítia rozvojové krajiny a malí poľnohospodári

V Spojených štátoch cenu a množstvo dovezeného cukru ovplyvňujú mnohé predpisy a dôsledky pre americký trh tak budú menšie, ako v niektorých iných krajinách. Dopady najviac pocítia rozvojové krajiny a malí poľnohospodári, domnieva sa vedec z Medzinárodného inštitútu pre výskum potravinovej politiky Joseph Glauber.

„Niet pochýb, že ceny cukru sú veľmi, veľmi vysoké a zostanú vysoké, kým nedôjde k zmierneniu javu El Niño,“ uviedol Glauber v narážke na periodický klimatický jav, ktorý má tento rok ešte zvýšiť globálne teploty.“ Problémom bude cenová dostupnosť. V USA a ďalších krajinách s vysokými príjmami dôjde k zvýšeniu nákladov na potraviny, ktoré pocítia najmä chudobnejšie domácnosti, ale v krajinách, kde domácnosti vydávajú na potraviny 40 percent svojich príjmov, budú dopady výrazne znateľnejšie,“ uvádza Glauber.

Zmeny klímy a priemerných teplôt nedopadajú len na pestovanie cukru, ale aj na ďalšie potravinové komodity. Štúdie ukázali, že globálne otepľovanie vážne obmedzí schopnosť krajín, ako je Čína, pestovať ryžu v súčasných objemoch. Iná štúdia zase predpovedá, že celosvetová produkcia kukurice by sa mohla do roku 2030 prepadnúť o 24 percent. Rastúce teploty naopak môžu pomôcť chladným oblastiam v Rusku alebo Kanade, kde by sa v budúcnosti mohla pestovať pšenica, na ktorú je tam doteraz príliš chladno.

Bude potrebné upraviť doterajšie predpoklady o budúcnosti pestovania potravín

Cenový šok, ktorý zažíva trh s cukrom, je pripomienkou, že bude potrebné upraviť doterajšie predpoklady o budúcnosti pestovania potravín, hovorí Wagner. Súčasné poľnohospodárstvo je podľa neho nastavené na počasie posledných tisícročí, ktoré sa ale teraz výrazne mení, čomu sa musí prispôsobiť aj pestovanie.

„Produkcia niektorých významných potravinárskych plodín nebude s rastúcou teplotou klesať lineárne, ale bude to strmý pád do priepasti zavinený extrémnym počasím. Neobávam sa o osud veľkých firiem, ktoré zdražejú sušienky, ale o spotrebiteľov žijúcich na okraji spoločnosti a chudobných poľnohospodárov, ktorým to zničí život a živobytie,“ opisuje svoje obavy Wagner.

Viac o téme: cukor , klimatické zmeny , poľnohospodári , potravinársky priemysel , potraviny , rozvojové krajiny , výroba potravín

Súvisiace články

Aktuálne správy