Rozšírenie právomocí prinesie podľa Figeľa dôležitú synergiu

Ministerstvo dopravy po pripravovaných zmenách kompetenčného zákona by malo prevziať aj problematiku výstavby a regionálneho rozvoja, ako aj cestovného ruchu a riadenia a koordinácie eurofondov.

Minister dopravy Ján Figeľ (KDH) považuje budúce rozšírenie právomocí svojho rezortu za veľmi dôležitú synergiu a pridanú hodnotu. Podľa neho to bude nielen nové, ale zároveň aj inovatívne a efektívne. „Rezortizmus netreba posilňovať a pestovať, ale prekonávať. A práve takéto spojenie môže výrazne napomôcť aj výstavbe bytov, ktorá príde do nášho rezortu spolu s regionálnym rozvojom z pôvodne rušeného rezortu výstavby,“ povedal Figeľ v rozhovore pre agentúru SITA. Ministerstvo dopravy po pripravovaných zmenách kompetenčného zákona by malo okrem výstavby a regionálneho rozvoja prevziať aj problematiku cestovného ruchu a riadenie a koordináciu eurofondov.

Na adresu plánovaného presunu kompetencií pri riadení eurofondov do rezortu dopravy Figeľ povedal, že to súvisí s celkovým presunom právomocí z bývalého ministerstva výstavby a regionálneho rozvoja. To zaniklo k 1. júlu a jeho právomoci prešli na ministerstvá hospodárstva, pôdohospodárstva a vnútra, ako aj na úrad vlády. Bývalý rezort výstavby plnil úlohu centrálneho koordinačného orgán pre eurofondy štyri roky.

„Bude to posilnené a realizované tam, kde sú veľké operačné programy. Je to ďalšia téma, ktorá si vyžaduje oveľa viac spolupráce medzi rezortmi,“ povedal ďalej Figeľ. Chce pritom využiť svoje doterajšie skúsenosti a ako bývalý eurokomisár aj vzťahy smerom na Brusel, ktorý je rozhodujúci partner pre implementáciu európskych štrukturálnych fondov a kohéznej politiky. „A to tak, aby sa zvyšovala absorpčná schopnosť Slovenska, ako aj transparentnosť a efektívnosť čerpania európskej pomoci,“ uzavrel Figeľ.

Agentúra SITA vydá k správe video na http://video.sita.sk

Súvisiace články

Aktuálne správy