České ministerstvo financií zvýšilo odhad rastu HDP

České ministerstvo financií zlepšilo vo štvrtok výhľad rastu hrubého domáceho produktu (HDP) v Českej republike z 1,3 % na 1,5 % a povedalo, že ekonomické oživenie by malo byť podporované exportom.

České ministerstvo financií zlepšilo vo štvrtok výhľad rastu hrubého domáceho produktu (HDP) Českej republiky pre rok 2010 z 1,3 % na 1,5 % a uviedlo, že ekonomické oživenie v Európe by mal podporiť export. V ďalšom roku by mal ekonomický rast dosiahnuť 2,4 %, čo je menej, než pôvodný odhad 2,6 %. informácie uviedlo ministerstvo financií vo svojej revidovanej štvrťročnej makroekonomickej predpovedi.

Výhľad rozpočtového deficitu pre rok 2010 nechalo ministerstvo nezmenený na úrovni 5,3 % HDP, no povedalo, že si to vyžiada ďalšie úspory, tak ako tento týždeň uviedol minister financií Eduard Janota. Ministerstvo pripravilo odhad plnenia rozpočtu, ktorý je založený na údajoch zo začiatku roka a informovalo, že deficit verejných financií by mohol dosiahnuť tento rok 5,9 % HDP. Vláda z tohto dôvodu prediskutuje a odsúhlasí na svojom najbližšom stretnutí balíček dodatočných úprav, ktoré zabezpečia dodržanie cieľa pre deficit štátneho rozpočtu. Úpravy budú vo forme väčších dividend vyplatených štátnymi podnikmi, zmrazení výdavkov a vo forme škrtov pri využívaní príjmov z privatizácie.

Súvisiace články

Aktuálne správy