V PSS si ľudia viac sporia, avšak s nižšími cieľovými sumami

Prvá stavebná sporiteľňa zaznamenala v jedenástich mesiacoch nárast nových zmlúv o 21,8 %, no ich objem klesol o 8 %.

Prvá stavebná sporiteľňa (PSS) uzatvorila od januára do konca novembra 2009 celkom 185,2 tis. nových zmlúv, čo v medziročnom porovnaní predstavuje nárast o 21,8 %. Ich objem však klesol o 8 % na 1,58 mld. eur. „Ľudia sporia viac, ale s nižšími cieľovými sumami. Odhadujú svoj príjem aj možnosti oveľa reálnejšie ako pred krízou,“ uviedol pre agentúru SITA hovorca spoločnosti Miloš Blanárik. V jedenástich mesiacoch firma vyplatila klientom 298,65 mil. eur.

Ako ďalej pokračoval Blanárik, v súvislosti s krízou sa ľudia oveľa uvážlivejšie rozhodujú o financovaní svojho bývania na úver. Obávajú sa, že im prípadná strata zamestnania a s tým súvisiace zníženie príjmov neumožnia splácať úvery. „Je preto prirodzené, že sa v porovnaní s predchádzajúcimi rokmi znížilo množstvo úverov, ktoré poskytla Prvá stavebná sporiteľňa. Objem úverov oproti plánovanej skutočnosti poklesol na 80 %,“ povedal Blanárik.

Oproti minulým rokom vzrástol podľa Blanárika aj počet zlyhaných úverov. Kým v novembri 2008 bol tento podiel 3,39 %, v novembri 2009 to bolo 3,9 %. „A aj keď je to len o necelý percentuálny bod, v rámci vyhodnocovania rizík je Prvá stavebná sporiteľňa povinná tvoriť vyššie opravné položky práve z titulu nárastu rizika v úverovom obchode. To zvyšuje náklady a v určitej miere ovplyvní aj tvorbu zisku,“ uviedol Miloš Blanárik. Spoločnosť predpokladá, že za rok 2009 dosiahne zisk pred zdanením vo výške 32,6 mil. eur, čo by v medziročnom porovnaní znamenalo nárast o takmer 11 %.

Z hľadiska nákladov sa zavedenie eura prejavilo najmä v roku 2008, kedy Prvá stavebná sporiteľňa nakúpila a upravila všetky softvérové prostredia. „Z hľadiska odpisov týchto investícií vo výške zhruba 100 mil. Sk (3,5 mil. eur) ovplyvní zavedenie eura zisk spoločnosti ešte v najbližších troch až piatich rokoch,“ informoval Blanárik.

Vzhľadom na pretrvávajúcu hospodársku krízu stavebná sporiteľňa neočakáva výrazné zmeny v oblasti záujmu o stavebné sporenie. Očakáva teda pokračujúci záujem o stavebné sporenie a mierny nárast aj v oblasti úverov. „V objeme poskytnutých úverov očakávame nárast zhruba 10 %,“ skonštatoval Blanárik. Podiel zlyhaných úverov bude podľa neho ešte mierne narastať, nakoľko ani v prvom polroku 2010 nie je prognóza rastu ponuky na trhu práce. Hospodársky výsledok očakáva firma približne na úrovni roka 2009 s možným miernym nárastom.

Prvá stavebná sporiteľňa vznikla 16. novembra 1992. Slovenská sporiteľňa, a.s. vlastní v nej 9,98 % akcií, 25,02-percentný podiel v stavebnej sporiteľni má jej materská Erste Bank. Nemecká firma Bausparkasse Schwäbisch Hall a rakúska Raiffeisen Bausparkassen majú zhodne po 32,5 % akcií.

Súvisiace články

Aktuálne správy