Platobná neschopnosť hrozí v SR tento rok 800 firmám

Na Slovensku by sa malo v roku 2010 dostať do platobnej neschopnosti podľa predpokladov nadnárodnej poisťovacej skupiny Euler Hermes asi 800 firiem. To podľa predikcie poisťovacej skupiny predstavuje viac ako 11-percentný pokles počtu insolvenčných konaní. „Rozhodujúcim faktorom vo vývoji insolvenčných konaní bude podpora domáceho dopytu a miera stimulácie pracovného trhu zo strany vlády,“ uviedla k aktuálnej prognóze konateľka Euler Hermes Servis Helena Múdra. Ako ďalej povedala, do úvahy je pritom potrebné zobrať okrem situácie na hlavných exportných trhoch Slovenska aj možné vládne opatrenia vzhľadom na blížiace sa voľby.

Slovensko je podľa Múdrej vo veľkej miere závislé od exportu a teda aj od vývoja v krajinách, kam náš vývoz smeruje. „Exportujúce firmy by sa ale mali zamerať na preverovanie svojich obchodných partnerov nielen v zahraničí, ale aj na domácom trhu,“ povedala Múdra. Ako ďalej uviedla, medzi hlavné príčiny insolventnosti firiem patria najmä klesajúci obrat pri zachovaní počtu zamestnancov, príliš malé rezervy na neočakávané udalosti a nedostatočný manažment dlžníkov. „Skúsenosti z roku 2009 ukázali, že v čase prípravy obchodu málokto myslí na to, že pohľadávka ostane nezaplatená. Obchodná prax však umožňuje napríklad dohodnúť si rozhodcovskú doložku, výhradu vlastníckeho práva, alebo iné nástroje na ochránenie investície,“ upozornila Múdra.

Podľa celosvetovej prognózy vypracovanej skupinou Euler Hermes by sa mal do platobnej neschopnosti dostať rovnaký počet firiem ako vlani. „Po 26-percentnom náraste Global Insolvency Indexu v roku 2008 a očakávanom 33-percentnom náraste v roku 2009 by mala hodnota indexu v tomto roku dosiahnuť nulu,“ uvádza sa v tlačovej správe poisťovacej skupiny. Medzi krajiny s najvýznamnejším predpokladaným nárastom platobnej neschopnosti v roku 2010 patria Taliansko (15 %), Grécko (15 %) a Nemecko (9 %), v Ázii je to Hongkong (23 %). V reálnych číslach to napríklad pre Nemecko predstavuje takmer 34 tis. bankrotov za uplynulý rok, pričom finančné straty len za prvých osem mesiacov minulého roka dosiahli 24,7 mld. eur a postihnutých bolo 145 tis. zamestnancov nemeckých firiem. V tomto roku by Nemecko mohlo podľa predpovede Euler Hermes zaznamenať takmer 37 000 insolvenčných konaní.

Česká republika by po 40-percentnom náraste v roku 2009 mala zaznamenať v tomto roku pokles insolvencií o 3 percentá. Počet zbankrotovaných firiem by tak mal dosiahnuť približne 1 500. Poľsko by podľa predikcií malo zaznamenať tento rok nárast počtu platobne neschopných firiem o 10 %. Kým v roku 2008 tu dosiahol počet bankrotov 430, za vlaňajšok už by ich malo byť 620. V Maďarsku stúpa počet bankrotov už 10 rokov. Na tento rok však štúdia Euler Hermes Group predpovedá tejto krajine nulový nárast insolvencií, ich počet by tam mal ostať na minuloročných 17 000.

Skupina Euler Hermes má svoje zastúpenie v 50 krajinách. Hodnota skupinou chránených obchodných transakcií vlani predstavovala 800 mld. eur. Spoločnosť Euler Hermes Servis, ktorá poisťuje pohľadávky a exportné úvery, začala na slovenskom trhu rozvíjať svoje obchodné aktivity od 1. júla 2004. Euler Hermes Servis, s.r.o. je sprostredkovateľom poistenia pohľadávok poisťovne Allianz – Slovenská poisťovňa,

Súvisiace články

Aktuálne správy