Do konca januára treba podať daňové priznanie k dani z nehnuteľnosti

Daňové priznanie k dani z nehnuteľnosti musí daňovník, ktorému v minulom roku vznikla daňová povinnosť a u ktorého nastali zmeny skutočností rozhodujúcich na vyrubenie dane, podať do 31. januára 2003. Podľa zákona o dani z nehnuteľnosti priznanie podáva daňovník príslušnému správcovi dane, ktorým je obec, na ktorej území sa nehnuteľnosť nachádza

Bratislava 28. januára (TASR) – Daňové priznanie k dani z nehnuteľnosti musí daňovník, ktorému v minulom roku vznikla daňová povinnosť a u ktorého nastali zmeny skutočností rozhodujúcich na vyrubenie dane, podať do 31. januára 2003.

Podľa zákona o dani z nehnuteľnosti priznanie podáva daňovník príslušnému správcovi dane, ktorým je obec, na ktorej území sa nehnuteľnosť nachádza. V prípade Bratislavy a Košíc sú správcami dane príslušné mestské časti. Správca potom platobným výmerom vyrubí do 15. marca daň, ktorá je splatná po jeho doručení v štyroch rovnakých splátkach do 31. marca, 30. júna, 30. septembra a 30. novembra 2003, je však možné zaplatiť ju aj naraz. Ak ročná daň vyrubená fyzickej osobe nepresahuje 500 Sk a daň vyrubená právnickej osobe 5 000 Sk, je splatná naraz do 31. marca 2003. Špeciálny prípad predstavujú daňovníci, ktorí prevádzkujú poľnohospodársku výrobu. V ich prípade je daň splatná v troch splátkach, a to 20 % do 30. júna, 30 % do 30. septembra a 50 % do 30. novembra 2003.

Daň z nehnuteľnosti zahŕňa daň z pozemkov, daň zo stavieb a daň z bytov. Ak priznanie nebolo podané včas, správca dane zvýši vyrubenú daň až do 10 % daňovej povinnosti.

Súvisiace články

Aktuálne správy