Začína sa petícia za zachovanie percenta odvodov v druhom pilieri

Bratislava 30. apríla (TASR)- Vláda SR chce siahnuť na miliardy, ktoré majú občania v druhom dôchodkovom pilieri, preto OZ Sporiteľ spúšťa 1. mája petíciu na ich obranu. Na dnešnej tlačovej konferencii to povedal Ľudovít Kaník z občianskeho združenia Sporiteľ.
"Vláda podľa našich informácií pripravuje zníženie percenta odvodov na dôchodkové účty sporiteľov zapojených v druhom pilieri zo súčasných 9 % na 4 % alebo dokonca 3 %," upozornil.
Zníženie odvodov v tomto rozsahu by podľa Kaníka obralo sporiteľov o desiatky tisíc eur a znamenalo by pokles dôchodkov o dve tretiny. OZ Sporiteľ sa preto v spolupráci s viacerými mládežníckymi organizáciami rozhodlo spustiť petíciu vo viacerých slovenských mestách.
"Naším cieľom je získať minimálne 100.000 podpisov, aby sa otvorila diskusia na pôde parlamentu a aby sa touto otázkou začali vážne zaoberať nielen zákonodarcovia, ale aj verejnosť," poznamenal Kaník.
Podľa vyjadrenia hovorcu Ministerstva práce, sociálnych vecí a rodiny (MPSVR) SR Michala Stušku rezort v otázke odvodov dlhodobo nepripravuje ani neplánuje žiadne zásahy do dôchodkového sporenia. "Rešpektujeme a akceptujeme však akúkoľvek aktivitu občianskeho združenia Sporiteľ, hoci nevidíme dôvod robiť petíciu proti niečomu, čo nie je realitou," dodal.

Súvisiace články

Aktuálne správy