Polčas rozpadu

Po silnom týždni prírastkov akcie v piatok korigovali svoje zisky, kedy prvotné impulzy na ich pokles prichádzali zo strany technologického sektora, no nakoniec akciám pomohol k strate finančný sektor, kedy predstavitelia US bánk tvrdili, že marec pre nich nebol až taký silný mesiac. Piatkový akciový kokteil: DJIA 30 -1,87%/7776, SP 500 -2,03%/815, Nasdaq Composite -2,63%/1545. Dnešný Nikkei 225 -4,53%/8 236.


Hlavné udalosti piatkovej akciovej seansy:



  • Technologický sektor ako komponent akciového indexu SP 500 ukončil obchodovanie v strate 2,7%, najvyššej za posledné tri týždne, kedy Goldman Sachs vyradil akcie spoločnosti Amazon.com zo zoznamu akcií preferovaných na nákup, spoločnosť Intel oznámila emisiu akcií v objeme 1 mld. USD a technologicko-konzultačná spoločnosť Accenture zverejnila síce lepšie kvartálne zisky, ale horšie vyhliadky celoročného zisku. Sektor tak bol prioritným ťahúňom akciových trhov smerom nadol, no aj tak si udržuje najsilnejšie zisky spomedzi všetkých 10-tich hlavných sektorov akciového trhu na úrovni 4,9%. Po silných prírastkoch totiž investori využili príležitosť na výber ziskov pred začiatkom sezóny kvartálnych zverejnení. Najväčším prekvapením seansy boli výsledky spoločnosti Accenture. Spoločnosť totiž zverejnila horšie vyhliadky zisku pre rok 2009, načo zareagovali jej akcie najvyšším prepadom od uvedenia akcií spoločnosti na burzu v roku 2001. Prepad akcií firmy stiahol nadol aj akcie hlavného konkurenta, spoločnosti IBM. Nižšie vyhliadky zisku Accenture by totiž mohli vytvárať priestor pre zníženie odhadu ziskov aj tohto technologického giganta.

  • Akcie technologického sektora nasledovali od úvodu aj tituly finančného sektora, no tie dostali hlavný impulz až k záveru seansy, kedy sa na adresu vývoja situácie v bankovom sektore vyjadrovali výkonný riaditelia dvoch hlavných US bánk. Ich slová ale neboli moc pozitívne, kedy Dimon z JP Morgan Chase vyhlásil, že marec bol trochu ťažší než január a február a výkonný riaditeľ Lewis z Bank of America zas povedal, že marcová obchodná kniha sa nevyvíjala až tak pozitívne ako počas predchádzajúcich dvoch mesiacov. Pre pripomenutie, slová týchto dvoch rytierov spolu s vyjadreniami o silných príjmoch Citigroup stoja za aktuálnou rely akciových trhov, ku ktorej v pondelok priložil ruku k dielu aj minister financií Geithner. Zdá sa ale, že bankári sa snažia dať situáciu na poriadok pred začiatkom sezóny kvartálnych zverejnení. Trh totiž od bánk očakáva zverejnenie silných výsledkov. Pri aktuálnej delikvencii na úveroch ale banky budú musieť stále vytvárať vysoké rezervy na krytie strát z týchto úverov, čím sa bude profitabilita bánk znižovať. Okrem toho budú banky stále zverejňovať straty z prehodnocovania toxických aktív na svojich bilanciách. Zatiaľ tak stále nepokladáme situáciu vo finančnom sektore za stabilizovanú a slová riaditeľov bánk mohli poukázať na túto situáciu pomerne jasne. Ani jeden z predstaviteľov totiž nekomentoval profitabilitu bánk.

  • Silné zisky, aj keď už miernejšie než počas štvrtkovej seansy, si v posledný obchodný deň minulého týždňa pripísali tituly automobilky General Motors. Denník The Wall Street Journal totiž zverejnil správy, že automobilka General Motors pravdepodobne nestihne splniť všetky požiadavky, ktoré vyplynuli z jej záchranného plánu a mohla by získať dodatočný čas na to, aby plán sfinalizovala.

Víkendové udalosti ale automobilkám nepriali, nakoľko Obamova administratíva odmietla záchranné plány US automobiliek Chrysler a General Motors, ktoré tieto automobilky vláde nedávno predstavili. Podľa zástupcov vlády totiž nespĺňajú požiadavku zachovania ich životaschopnosti. Výbor pre pomoc automobilkám, Auto Task Force, tak bude najbližších 60 dní poskytovať General Motors neuvedenú sumu peňazí, aby svoj plán zrevidovala. Vo vzťahu k automobilke Chrysler dala vláda firme 30 dní, aby dokončila svoju alianciu s Fiatom. Ak bude úspešná, dostane 6 mld. USD. Ak ale neuspeje, môže prísť o vládnu pomoc. Okrem toho vláda nevylúčila ani rýchly a riadny bankrot jednej zo spoločností. Situácia automobiliek sa tak začína destabilizovať, kedy ich osud nemusí byť len záchrana. Doteraz sa totiž trh spoliehal na to, že automobilky by nemuseli padnúť, nakoľko zamestnávajú obrovský počet zamestnancov v nadväzujúcich výrobách a ich kolaps by znamenal mohutný nárast nezamestnanosti.


Ekonomika by totiž už tento piatok mala poukázať na to, že od začiatku recesie prišla o 5 miliónov pracovných miest. Prudký nárast nezamestnanosti po bankrote automobiliek by mal na pracovný trh ako aj celú ekonomiku veľmi nepriaznivé dopady.


Dnes sa tak akciový trh bude sústreďovať na  udalosti ohľadom automobiliek. Počas úvodu európskej seansy poukazujú futures na US akciové indexy na otváranie v silných stratách v pásme 2,5-3,0%. Medvedí tábor tak má dnes najlepšiu príležitosť využiť správy o automobilkách na korekciu ziskov akcií. Okrem toho slová bankárov o slabom marci by mohli tiež vyvolať reakciu počas dnešnej seansy. Zároveň, akcie boli v posledných dňoch silne prekúpené a hlavne na tituloch finančného sektora bola vidieť neschopnosť postúpiť vyššie.


Dnes tak očakávame obchodovanie v medveďom tóne s kľúčovým suportom na hladine 7 520/00 bodov, pod ktorým sa otvára priestor k hladine 7 400 bodov ako úrovni 50-dňového kĺzavého priemeru. Pre akcie tak favorizujeme medvedí scenár, no nedá sa vylúčiť, že samotné obchodovanie prinesie korekciu strát z európskej a ázijskej seansy. Kľúčovou rezistenciou je následne level 7 650 bodov ako rastová línia ťahaná na dennom grafe z miním z 10. marca cez minimá z 23. marca. Jej prelomenie opäť nahor by znamenalo, že býčí tábor je stále prítomný.


Tohto týždenný korporátny kalendár neponúka žiadne dôležité zverejnenia, no už nasledujúci týždeň začína sezóna kvartálnych zverejnení za 1Q, ktorá bude pozorne sledovaná hlavne kvôli finančnému sektoru. Makroekonomický kalendár dnes neponúka žiadne makrodáta, no v utorok predstaví agentúra Standard and Poors výsledok Case-Shillerovho indexu cien domov, spotrebiteľskú dôveru za marec a výsledok Chicagského prieskumu výroby. Streda je v znamení ADP zamestnanosti a ISM výrobného sektora spolu s nezrealizovanými predajmi domov. Pracovný trh pokračuje v štvrtok týždennými žiadosťami o podporu v nezamestnanosti, no kľúčové výsledky tohto týždňa prídu v piatok, kedy budú zverejnené výsledky marcovej nezamestnanosti a straty pracovných miest za tento mesiac.


Opäť nás tak čaká silný týždeň, ktorý ale nemusí skončiť víťazstvom býčieho tábora podobne, ako tomu bolo počas predchádzajúcich troch týždňov.



Autor: Ján Beňák

Upozornenie: CI KOMODITY, a.s. (ďalej len spoločnosť) nepreberá zodpovednosť za chyby a nepresnosti v tomto materiáli. Rovnako spoločnosť nenesie zodpovednosť za žiadnu stratu pochádzajúcu z investícií založenej na akejkolvek informácii publikovanej spoločnosťou. Informačné materiály uverejnené spoločnosťou neposkytujú priame odporúčania k vykonaniu obchodu s finančnými nástrojmi. Takéto obchodovanie je špekulatívne a môže viesť k vysokým finančným stratám. Obsah tohto materiálu sa nesmie považovať za priamy alebo skrytý sľub, garanciu alebo tvrdenie spoločnosti, že klienti budú profitovať z informácií tu uverejnených, alebo že s tým spojené straty môžu alebo budú limitované. Všetky informácie tu uvedené majú charakter investičného prieskumu a predkladajú sa ako objektívne a nezávislé vysvetlenie skutočností tu obsiahnutých. © CI KOMODITY a.s.

Súvisiace články

Aktuálne správy