USA sa nachádzajú v najdlhšej recesii od 2. svetovej vojny

Washington/New York 2. decembra (TASR) - Americká ekonomika sa nachádza v najdlhšej recesii od skončenia 2.

Washington/New York 2. decembra (TASR) – Americká ekonomika sa nachádza v najdlhšej recesii od skončenia 2. svetovej vojny. Správa amerického Národného úradu pre ekonomický výskum (NBER) totiž ukázala, že USA sú v recesii už rok. Podľa ekonómov možno súčasnú situáciu prirovnať k Veľkej hospodárskej kríze.
Podľa NBER sa pokles hospodárstva začal už v decembri 2007. Výskumy ekonomických cyklov NBER sa považujú za oficiálne hodnotenie stavu americkej ekonomiky. USA boli podľa NBER naposledy v recesii od marca do novembra 2001.
"Už to bude 12 mesiacov, a to sme stále iba na začiatku," uviedol hlavný ekonóm spoločnosti RBS Greenwich Capital Stephen Stanley. "Vidíme niekoľko veľmi krutých čísel za 4. kvartál, 1. štvrťrok 2009 bude tiež dosť zlý. V ekonomike nenastane definitívny obrat, pokiaľ sa neuvoľnia úverové trhy."
Správa NBER znamená, že USA boli prvou ekonomikou, ktorá zaznamenala kontrakciu. Pokles ekonomickej aktivity Japonska a eurozóny začal až v 2. kvartáli 2008. Súčasná recesia vo všetkých troch regiónoch je tu tiež prvý raz od skončenia 2. svetovej vojny.
Podľa NBER trvala expanzia americkej ekonomiky 73 mesiacov – od novembra 2001. V správe NBER sa uvádza, že "pokles ekonomickej aktivity v roku 2008 spĺňa meradlá pre recesiu".
NBER využíva pri svojom hodnotení, či sa rast hospodárstva dostal do negatívneho pásma, kľúčové mesačné indikátory ekonomickej aktivity, ako sú napríklad zamestnanosť, priemyselná produkcia, reálne osobné príjmy, maloobchodné a veľkoobchodné tržby, a nespolieha sa iba na údaje týkajúce sa kvartálneho poklesu hrubého domáceho produktu (HDP).
Podľa NBER zamestnanosť dosiahla vrchol v decembri 2007 a odvtedy klesá. Osobné príjmy sa začali znižovať v 1. kvartáli 2008 a priemyselná produkcia dosiahla vrchol v januári 2008.
NBER definuje recesiu ako "výrazný pokles ekonomickej aktivity rozšírený naprieč ekonomikou, ktorý trvá viac ako niekoľko mesiacov a je očividný na údajoch týkajúcich sa produkcie, zamestnanosti, reálnych príjmov a ďalších indikátoroch".
Najväčšie recesie v USA od roku 1945 trvali 16 mesiacov a skončili sa v marci 1975 a novembri 1982. Veľká hospodárska kríza trvala 43 mesiacov od augusta 1929 do marca 1933.
"Môžeme to vzhľadom na dĺžku prirovnať k Veľkej hospodárskej kríze," uviedol šéf prieskumov Inštitútu manažmentu zásob (Institute for Supply Management) Norbert Ore. "Vyzerá to tak, že sme kvôli vysokým cenám energií smerovali k miernej recesii. Kríza finančného sektora ju však prehĺbila."
Údaje publikované v pondelok signalizujú prehĺbenie recesie. Výrobná aktivita v USA sa v novembri tohto roka prepadla najviac za ostatných 26 rokov. Index výrobnej aktivity, ktorý každý mesiac zverejňuje Inštitút manažmentu zásob, klesol v novembri na hodnotu 36,2 bodu, čo je najnižšia úroveň od roku 1982. Hranica 50 bodov oddeľuje rast výrobnej aktivity od poklesu. A revidované údaje o americkom HDP ukázali v 3. kvartáli jeho zníženie o 0,5 %.
Informovali o tom agentúry Bloomberg a BBC.

Súvisiace články

Aktuálne správy