Výrobná aktivita v USA na 26-ročnom minime, klesla aj v eurozóne

Výrobná aktivita klesla v USA v novembri tohto roka najviac za ostatných 26 rokov. Index výrobnej aktivity, ktorý každý mesiac zverejňuje Institute for Supply Management, klesol v novembri na hodnotu 36,2 bodu, čo je najnižšia úroveň od roku 1982.

New York 1. decembra (TASR) – Výrobná aktivita klesla v USA v novembri tohto roka najviac za ostatných 26 rokov.
Index výrobnej aktivity, ktorý každý mesiac zverejňuje Institute for Supply Management, klesol v novembri na hodnotu 36,2 bodu, čo je najnižšia úroveň od roku 1982. Hranica 50 bodov oddeľuje rast výrobnej aktivity od poklesu.
Rozsiahly pokles zaznamenala výrobná aktivita aj v eurozóne, kde tento index klesol na 35,6 bodu, čo je najnižšia hodnota od roku 1998. Obdobne poklesli indexy výrobnej aktivity v Rusku, Číne aj vo Veľkej Británii.
Viac než 60 ekonómov oslovených agentúrou Bloomberg očakávalo, že Index výrobnej aktivity klesne v USA na 37 bodov, pričom ich odhady sa pohybovali od 33,5 bodu do 40 bodov.
Ekonómovia teraz predpokladajú, že recesia americkej ekonomiky bude jednou z najväčších v povojnovej histórii, čo podľa všetkého donúti centrálne banky pokračovať v znižovaní úrokových sadzieb a vlády vo vytváraní nových ekonomických stimulov.

Súvisiace články

Aktuálne správy