SR víta plán na obnovu hospodárstva EÚ

Brusel 26. novembra (TASR) – Slovensko víta plán na obnovu hospodárstva Európskej únie, ktorý dnes v reakcii na ekonomickú krízu predložila Európska komisia (EK). Uviedol to v Bruseli veľvyslanec SR pri EÚ Maroš Šefčovič.
"Vzhľadom na to, že je evidentné, že bez dostatočne ráznej akcie koordinovanej na úrovni EÚ by bolo veľmi ťažké prekonať súčasnú finančnú krízu a Slovensko má veľký záujem, aby sa naši susedia a európski partneri dostali do takej ekonomickej pohody, ktorá by umožnila ďalší dynamický rozvoj aj slovenskej ekonomiky, z tohto dôvodu sme veľmi spokojní s tým, ako tento balíček vyzerá," konštatoval slovenský diplomat.
Dvojročný plán na roky 2009-2010 má byť koordinovanou reakciou EÚ na ekonomickú krízu, pričom celkový objem financií na podporu hospodárstva únie je 200 miliárd eur (6,025 bilióna Sk), čo predstavuje 1,5 % ročného hrubého domáceho produktu (HDP) EÚ. Z celkovej sumy pripadá 170 miliárd eur (5,12 bilióna Sk) na ekonomické stimuly zo strany členských krajín, ďalších 30 miliárd eur (903,78 miliardy Sk) pôjde rovnakým dielom z európskeho rozpočtu a od Európskej investičnej banky (EIB).
Slovenský príspevok bude závisieť od viacerých faktorov – od schválenia štátneho rozpočtu, tempa implementácie eurofondov, vývoja nezamestnanosti a výšky zamestnaneckej prémie. Hrubý odhad objemu financií, ktoré by sa mali použiť na navrhované opatrenia, predstavuje 1 % HDP.
Podľa veľvyslanca sú mnohé z opatrení navrhovaných Bruselom rovnaké alebo podobné opatreniam, ktoré obsahuje slovenský protikrízový plán a ktoré sa budú v nadchádzajúcom období realizovať.
"Dôraz na veľké infraštrukturálne projekty, urýchlenie budovania diaľnic, dokončenia budovania jadrovej elektrárne Mochovce, ochrana najzraniteľnejších častí obyvateľstva, to ide presne v súlade s tým, čo odporúča EK jednotlivým členským krajinám," objasnil Šefčovič.
V súvislosti s možnosťou dočasného zníženia sadzby DPH, čo je tiež súčasťou plánu EK, SR podľa veľvyslanca zatiaľ nezvažuje, že by pristúpila k plošnému znižovaniu.
"Vidíme veľký nepomer v tom, čo by to mohlo priniesť ako protikrízové opatrenie a v tom, akým spôsobom by sa skomplikoval výber daní a aký by bol veľký výpadok štátneho rozpočtu," vyzdvihol Šefčovič dodávajúc, že avizované návrhy EK na zníženie sadzieb DPH pre tzv. zelené produkty a technológie sú pre Slovensko úplnou novinkou, ktorou sa bude musieť vláda zaoberať.
Slovensko je takisto v úzkom kontakte s Európskou investičnou bankou (EIB) v snahe o zlepšenie využívania jej služieb pri projektoch verejno-súkromného partnerstva, ako aj v oblasti jej podpory automobilového priemyslu.

UPOZORNENIE:
TASR ponúka k správe zvukový záznam a videozáznam.

(spravodajkyňa TASR Monika Poláková) pop

Súvisiace články

Aktuálne správy