EK predstavila plán na obnovu hospodárstva EÚ

Brusel 26. novembra (TASR) – Európska komisia (EK) dnes predložila plán na obnovu hospodárstva členských krajín Európskej únie (EÚ). Dvojročný plán na roky 2009-2010 má byť koordinovanou reakciou EÚ na ekonomickú krízu, pričom celkový objem financií na podporu hospodárstva únie je 200 miliárd eur (6,025 bilióna Sk), čo predstavuje 1,5 % ročného hrubého domáceho produktu (HDP) EÚ.
Plán obsahuje krátko- a dlhodobé opatrenia na obnovu ekonomiky, zohľadňujúc pritom východiskovú pozíciu jednotlivých krajín. Medzi jeho hlavné body patrí urýchlenie štrukturálnych reforiem v rámci Lisabonskej stratégie pre rast a rozvoj, vrátane podpory uchovania a vytvárania nových pracovných miest, urýchlenie prechodu k vedomostnej a nízkouhlíkovej ekonomike, podpora investícií do vedy, výskumu a rozvoja, ako aj podpora energeticky efektívnych služieb a tovarov. Ďalej sú to opatrenia na pomoc malým a stredným podnikom, možnosť zníženia dane z pridanej hodnoty, úprava pravidiel pre používanie financií z Európskeho sociálneho fondu či rozšírenie možností využívania tzv. Európskeho globalizačného fondu, slúžiaceho v súčasnosti na poskytovanie pomoci osobám, ktoré prišli o prácu v dôsledku presunu výroby do inej krajiny. Takisto sa má zvýšiť objem prostriedkov poskytovaných Európskou investičnou bankou.
Súčasťou plánu je aj uplatňovanie maximálnej flexibility, ktorú umožňuje revidovaný Pakt stability a rastu EÚ. Ten nariaďuje krajinám držať deficit verejných financií pod 3 % HDP. Flexibilita znamená, že EK začne konanie za porušenie tohto pravidla v prípade, ak prekročenie tohto limitu nebude iba tesné a dočasné. Takisto sa bude flexibilita uplatňovať pri stanovovaní termínov, dokedy treba deficit znížiť pod stanovenú hranicu.
EK predloží plán európskym lídrom na nadchádzajúcom summite EÚ, ktorý sa uskutoční 11.-12. decembra v Bruseli, a vyzve ich na jeho podporu a okamžité uvedenie do praxe.

Súvisiace články

Aktuálne správy